Katseet kääntyvät kohti tulevaa

Vuosikirje kummilapsesi kotimaasta 2018

Sri Lanka

Järjestämämme kampanjat lastensuojelun edistämiseksi ovat tuottaneet tulosta.
- Tiedämme miten toimia lastenoikeusrikkomus- ja lapsityötapauksissa. Osaamme hakea viranomaisilta tukea hyväksikäyttötapauksien selvittämiseen, kertoo 38-vuotias Nilukakin oppimastaan.

Pöydällä koreilevat juuri valmistuneet taidonnäytteet. Nämä naiset ovat saaneet uuden elinkeinon kynttilöiden valmistuksesta.
- Pitäydyin kotonani ajatellen, etten vammani takia voi tienata toimeentuloa millään tavalla. Olin kuitenkin onnekas, sillä sain mahdollisuuden opetella kynttilänvalamista. Nyt olen osa vammautuneiden ryhmää, kertoo 45-vuotias Geetha.

Vauhtia ja vilskettä riittää, kun lapset rientävät leikistä seuraavaan. He ovat osallistuneet perinteiseen uuden vuodenjuhlaan.
- Meidän joukkue voitti yhden pelin, iloitsee 9-vuotias Dananjana.

Teatteriryhmä on kokoontunut puun alle keskustelemaan näytelmästä. Janakaraliyan teatteriryhmään on osallistunut kaikkiaan jopa 2300 lasta ja nuorta.
- Tämä on oikeasti hyvä näytelmä. Siinä käsiteltävät asiat ovat oikeita asioita, joita tapahtuu ympärillämme. En ollut niistä kovinkaan tietoinen ennen osallistumista näytelmään, kertoo
16-vuotias Shaini.

- Lapsemme leikkivät iltaisin tässä leikkikodissa. Hyödynnämme tilaisuuden opettamalla heille leikin ohella tärkeitä asioita, kertoo yksi äideistä 25-vuotias Nimesha.

5-vuotias Tharushi piirtää ystävänsä kanssa. Piirtämisen lisäksi myös maalaaminen on hänestä mukavaa.
- Piirsin tänään kotipuutarhamme ja kävin katsomassa nukketeatteria. Se oli aika jännä, hän kertoo.
Työpajoihimme osallistui kaikkiaan 250 lasta esikouluissa ja ala-asteilla.

Sithunin päiväkoti on yksi monista kymmenistä, joita olemme varustaneet uusilla leluilla. Tavoitteenamme on, että lapset viihtyisivät entistä paremmin oppimispaikoissaan.
- Tykkään tulla leikkimään esikouluun, meillä on niin paljon leluja nykyään, kertoo viisivuotias Sithuni.

Hyvä kummi,

kiitos pitkäkestoisesta tuestasi Sri Lankan lapsille!

Olemme tehneet paljon töitä lasten hyvinvoinnin kohentamiseksi Kalpityassa. Myös perheet ovat viimeisen vuoden aikana olleet aktiivisesti mukana edistämässä lastensa elinoloja.

Meille on tärkeää, että lapsilla ja nuorilla on hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja saada tukea tulevaisuutensa suunnitteluun. Kalpityassa työtä on tehty erityisesti lasten oppimistulosten parantamiseksi. Olemme kouluttaneet opettajia valmistamaan opetusmateriaaleja esikouluihin. Neljän yläkoulun oppilaat, 143 oppilasta, on saanut tukea tulevaisuutensa suunnitteluun uusista oppilaanohjauskeskuksista. Kouluhallitus alueella on luvannut laajentaa toimintaa 41 kouluun alueella.

Nuoret ovat saaneet kauttamme ammatillista koulutusta ja yhteensä 40 nuorta on kouluttautunut ammattiin, esimerkiksi mekaanikoiksi ja hoitajiksi. Lisäksi noin 100 nuorta osallistui työllistymistä edustaville messuille, jonka kautta 20 nuorta sai työpaikan.

Perustamissamme säästöryhmissä toimii nyt 132 perhettä. Perheet voivat ottaa säästöryhmistä lainaa silloin, kun joku perheenjäsenistä sairastuu tai kun lasten koulumaksut ylittävät perheen maksukyvyn. Asukkaat ovat myös itse keränneet yli 12 000 euroa 17 koulun tilojen ja välineiden parantamiseksi.

Hyvällä hygienialla on valtava merkitys lasten ravitsemukseen. Maailmanlaajuisesti noin puolet alle 5-vuotiaiden lasten alipainoisuudesta on seurausta kehnosta vesihuollosta, sanitaatiosta ja hygieniasta. Kalpitiyassa 243 aliravittua pikkulasta sai apua viime vuonna ja heistä yli puolet, 172 lasta, on nyt normaalipainoisia. Äitien tukiryhmät ja esikoulut auttoivat kartoittamaan lapset, jotka tarvitsivat kipeimmin ravitsemusapua.

Esikoulut ovat osoittautuneet myös tärkeiksi yhteistyökumppaneiksi. Viime vuonna esikoulut avustivat meitä löytämään 88 pienten lasten perhettä, jotka tarvitsivat tukeamme. Perheet saivat koulutusta ja apua elinkeinojensa kehittämiseen. Lisäksi puutuimme sanitaatio- ja hygieniaongelmaan rakentamalla viime vuonna 100 uutta vessaa yhdessä asukkaiden kanssa.

Poikkeukselliset säänvaihtelut ovat vaivanneet asukkaita viime vuoden aikana. Kuivuus vaikutti erityisesti kotipuutarhojen ylläpitämiseen ja uusien viljelykasvien istutusta siirrettiin tämän vuoden puolelle. Kuivuuden lisäksi myös ajoittaiset tulvat vaikuttavat asukkaiden elämään. Tästä johtuen rakensimme viime vuonna uuden tulvavallin. Uudesta tulvavallista hyötyy nyt 150 perhettä. Usean lapsen ja asukkaan matka kouluun, markkinoille ja terveydenhuoltoon on helpottunut uuden tulvavallin myötä.

Kaikki tämä työ ei olisi ollut mitenkään mahdollista ilman sinun ja muiden suomalaisten kummien apua. Vielä kerran lämmin kiitos siitä, että olet mukana tukemassa Kalpitiyan lasten ja nuorten tulevaisuutta!

Voimme iloksemme kertoa, että työmme Kalpityassa tulee tänä vuonna valmiiksi. Tukesi avulla asukkailla, viranomaisilla ja paikallisilla yhteistyötahoilla on hyvät valmiudet jatkaa tekemäämme työtä. Heillä on nyt eväät ja osaaminen kantaa vastuuta lastensa tulevaisuudesta. Meidän työmme siirtyy seuraavaksi sinne, missä apuamme tarvitaan. Toukokuun aikana kerromme sinulle asiasta lisää.

Keväisin terveisin,

Saara Nokelainen
Ohjelma-asiantuntija, Sri Lanka
Suomen World Vision

 

VIIME VUODEN TULOKSIA

  • 300 esikoululaista hyötyi koulutilojen kunnostuksista.
  • 330 perhettä on saanut vessan käyttöönsä.
  • 69 perhettä sai kummien lahjoituksilla helpotusta arkeensa muun muassa polkupyörän, ompelukoneen, vesi pumpun tai talon rakennusmateriaalien muodossa.
  • 340 äitiä osallistui ravitsemuskoulutuksiin.
  • 70 viljelijää sai koulutusta ekologisestä viljelystä ja orkideoiden kasvatuksesta.
  • 2500 lasta osallistui lastensuojelukoulutuksiin.
  • 238 äitiä osallistui äitien tukiryhmiin.
Katso lasten tervehdysvideo kummeille tästä.
Katso, mitä asukkaat kertovat kotiseudustaan videolla: Tervetuloa Kalpitiyaan.
 
TÄSSÄ OLEMME NYT