Lapsilla ja nuorilla on yhä paremmat valmiudet oppia

Vuosikirje kummilapsesi kotimaasta 2018

Peru

– Terveys on hyvin tärkeää minulle ja luokkatovereilleni. Yhdessä opettajiemme kanssa olemme oppineet miten pestä kädet oikein, kertoo 10-vuotias Ruth. 

Mosoq Ayllun oppilaat näkevät opettajien lisäkoulutuksen tuoman muutoksen.
– Opetustapa on nykyään paljon rennompi ja oppiminenkin on helpompaa. Opimme, miten valmistamme huonekaluja yrittäjyyskoulutuksessa. Siitä on minulle tulevaisuudessa paljon hyötyä, kertoo 15-vuotias Marleny.

Renacerissa asukkaat ovat saaneet kanoja lasten ravinnonsaannin tukemiseksi.
– Perheemme ravinnonsaanti on parantunut huimasti. Lapseni saavat syödäkseen munia joka päivä. Nyt he tuntevat olonsa virkeämmiksi ja jaksavat opiskella paremmin, kertoo 41-vuotias äiti, Bárbara.

Olemme kouluttaneet vanhempia havaitsemaan lastensa aliravitsemusta ja terveellisestä ravitsemuksesta. 27-vuotias Jesus on nuori isä, joka on toiminut terveysvaapaehtoisena. Jesuksen 7-vuotiaalla tyttärellä Aydella oli aliravitsemusta ja anemiaa. Anemia havaittiin terveysasemalla ja Ayde sai tarvitsemaansa hoitoa. 

El Salvadorissa 15-vuotias Mónica ja 16-vuotias Judith Lizbeth kertovat tulevaisuudensuunnitelmistaan. He ovat osallistuneet nuorille suunnattuun yrittäjyysprojektiin. Kädessään Mónicalla on peli, joka opastaa yrittäjyyteen.

Shirleyn luetun ymmärtäminen on kohentunut reissurepun ansiosta. Repussa 9-vuotias tyttö kuljettaa kirjoja koulusta kotiin ja harjoittelee lukemista yhdessä sisarensa ja äitinsä kanssa.

Alder viihtyy ystäviensä kanssa lelukirjastossa!
– Kirjastossa on paljon kirjoja ja hyödyllisiä oppimismateriaaleja. Siksi tykkään viettää aikaa täällä, kertoo Alder. Renacerissa on tällä hetkellä 33 lelukirjastoa koulujen yhteydessä. Kirjastojen avulla lapset oppivat entistä paremmin lukemaan. 

– Koulut antavat meille mahdollisuuden harjoitella johtamista koulutovereiden kanssa. Autamme oppilaita heidän ongelmissaan. Tehtäväni kautta olen oppinut paljon uutta johtajuudesta ja kotiseutuni asukkaista, kertoo 16-vuotias Cristian.

Hienot teokset ovat syntyneet nuorten sarjakuvatyöpajassa Renacerissa. Sarjakuvien aiheeksi nuoret valitsivat hellyyden. Sarjakuvat kuvasivat koskettavasti myös syrjintää ja koulukiusaamista.

Hyvä Perun kummi,

Lämmin kiitos tuestasi. Sen avulla voimme kohentaa perulaisten lasten ja nuorten elinoloja. Työskentelemme Perussa kolmella alueella: maaseudulla sijaitsevissa Mosoq Ayllussa ja Renacerissa sekä kaupunkialueella Liman vieressä El Salvadorin slummissa.

Sinun tuellasi olemme voineet kouluttaa terveysvapaaehtoisia. He jalkautuvat alueen koteihin opettamaan terveellisiä ravitsemus- ja hygieniatapoja lapsiperheille. Olemme myös pystyneet kiinnittämään huomiota vammaisten ja muiden haavoittuvaisimmassa asemassa olevien lasten tilanteeseen. Olemme auttaneet varustelemaan vammaisten lasten kuntoutumiskeskusta El Salvadorissa yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa.

Kummina olet myös jatkokouluttanut opettajia. Alakoululaiset oppivat nyt paremmin, kun opettajat ovat saaneet uusia opetusmenetelmiä käyttöönsä. Lapsia innostaa lainata koulukirjastosta kirjoja ja lukea niitä yhdessä vanhempiensa kanssa.

Olet myös auttanut varttuneempia kummilapsia saamaan yrittäjyys- ja elämäntaito-opetusta ja mahdollisuuden elättää itse itsensä jatkossa. Nuoret ovat oppineet muun muassa vaatteiden ompelua, nahkatöiden valmistusta ja huonekalujen nikkarointia. Näistä koulutuksista nuoret saavat perusvalmiudet pienyrittäjyyden aloittamiseen. Yrittäjyydellään nuoret voivat esimerkiksi rahoittaa jatko-opintojaan.

Edistysaskelista huolimatta meillä on vielä paljon tehtävää lasten elinolojen kohentamiseksi. Aliravitsemuksen vastainen työ kaipaa kipeästi tukeamme Perussa. Aliravitsemus heikentää lapsen fyysistä kehitystä ja lapsen koulumenestys ja sosiaaliset taidot vaarantuvat. Jatkamalla kummina varmistat, että lasten ja nuorten terveyteen liittyviin haasteisiin voidaan tarjota asianmukaista apua.

Vielä kerran kiitos tuestasi, joka antaa perulaisille lapsille ja nuorille valoisamman tulevaisuuden.
Apusi on tärkeää. Ilman sinun tukeasi emme olisi voineet järjestää näitä koulutuksia.

Keväisin terveisin,

Merja Tikkanen-Vilagi
Ohjelma-asiantuntija, Peru
Suomen World Vision

 

VIIME VUODEN TULOKSIA

El Salvadorissa

  • 2500 alakoululaista hyötyi uudenlaisista oppimismenetelmistä.
  • 92 nuorta on tehnyt oman yrittäjyyssuunnitelman.
  • 840 nuorta on hyötynyt yrittäjyyskoulutuksista.
  • 314 vanhempaa osallistui lastensuojelua edistäviin koulutuksiin. He oppivat, miten kasvattaa lapsiaan ilman väkivaltaa.
Katso lasten tervehdysvideo kummeille tästä.
Katso, mitä asukkaat kertovat kotiseudustaan videolla: Tervetuloa El Salvadoriin
 
Mosoq Ayllussa
  • 1073 koululaista, 13 eri koulusta, hyötyi alakoulujen kirjasto- ja leikkitilojen kohentamisesta. 
  • 1250 nuorta osallistui yrittäjyyskoulutuksiin.
  • 180 vanhempaa sai koulutusta nuorten yrittäjyystaitojen tukemisen tärkeydestä.
Katso lasten tervehdysvideo kummeille tästä
Katso, mitä asukkaat kertovat kotiseudustaan videolla: Tervetuloa Mosoq Aylluun
 
Renacerissa
  • 450 vanhempaa osallistui työpajaan, jossa he oppivat koulutuksen tärkeydestä lastensa tulevaisuudelle.
  • 218 lasta ja nuorta osallistui koulujen oppilaskuntien toimintaan ja sai ympäristökasvatusta.
  • 1786 lasta ja nuorta hyötyi terveyspalveluiden kehittämisestä ja palveluiden tarjoajien koulutuksesta.
Katso lasten tervehdysvideo kummeille tästä
Katso, mitä asukkaat kertovat kotiseudustaan videolla: Tervetuloa Renaceriin
 
 
TÄSSÄ OLEMME NYT
 
El Salvador
 

Mosoq Ayllu

Renacer