Lapsen oikeuksien toteutuminen vaatii ponnisteluja

Vuosikirje kummilapsesi kotimaasta 2018

Intia

Rajnandgaonissa puututtiin viime vuonna aikeisiin naittaa 17-vuotias tyttö yhtä aikaa 19-vuotiaan isosiskonsa kanssa. Lastensuojelukomitea puuttui asiaan ja keskusteli tytön vanhempien kanssa. Häät peruttiin ja nuorukainen saa vielä aikaa kasvaa ennen avioliittoon astumista.

– Ennen emme tienneet vaaroista, mutta nyt olemme pyytäneet lapsia kertomaan vanhemmille, opettajalle tai lasten linjalle, jos he kohtaavat vääryyttä. Lisäksi vahdimme opettajienkin toimintaa. Aiemmin opettaja tuli jatkuvasti kouluun myöhässä, laitoimme lukon ovelle: jos et tule ajoissa, älä tule ollenkaan. Se auttoi myöhästelyyn, kertoo lastensuojelukomitean jäsen Priti Hoshangabadista.

15-vuotias Ankit on yksi 2050 lapsesta, joka osallistui elämäntaitokoulutukseen Hoshangabadissa. Viiden päivän koulutuksessa lapset ja nuoret harjoittelivat arkipäivän taitoja, kuten henkilökohtaisen hygienian ylläpitoa. Lisäksi he keskustelivat arvoista ja moraalista.

Nämä nuoret tietävät, että käsien pesu on tärkeää tautien ennaltaehkäisemiseksi ja he haluavat kertoa siitä myös muille.

– Opimme pesemään kädet huolellisesti ja harjoittelemme sitä kotona ja koulussa, kertoo Megha Rajnandgaonista.

Lastenkerholaiset ovat opiskelleet elämäntaitoja.

– Tämän koulutuksen avulla olen oppinut itsetuntemuksen tärkeydestä, kertoo 16-vuotias Payal.

Asukkaiden itsensä johtama sanitaatioprojekti etenee hyvin. Tärkeimpänä tavoitteena on kitkeä ulostaminen julkisilla paikoilla paikallisesta tavasta. Lisäksi asukkaat edistävät hygieniaa ja sanitaatiota.

– Yhteisömme tulisi tietää näistä asioista. Jos joku lapsista joutuu kaltoinkohdelluksi, hänet leimataan, vaikka hän on uhri. Aikuiset eivät haluaa tietää lastensa kaltoinkohtelusta. Mutta meidän kaikkien on opittava, vain niin saamme muutoksen aikaan, toteaa 18-vuotias Faleswari määrätietoisesti.

Rajnandgaonin ryhmä Raipurin seminaarissa. Faleswari on keskellä sinisessä paidassa.

– Opimme, miten voimme valmistaa ravinteikkaampaa ruokaa näistä paikallisista aineksistamme, kertoo vapaaehtoinen terveystyöntekijä, Lileshwari. 1200 äitiä osallistui ravintokoulutuksiin Rajnandgaonissa.

Hyvä kummi,

kiitos tuestasi Intian lapsille! Tuellasi parannamme lasten elinoloja Rajnandgaonissa ja Hoshangabadissa.

Osallistuin kenttämatkallani Raipurissa tapahtumaan, jossa koulutettiin paikallisia lapsia kohtaamaan, käsittelemään ja haastamaan lasten hyväksikäyttöä. Noin 60 lasta eri puolilta osavaltiota keskusteli viisaasti raskaasta aiheesta. Mukana oli myös kahdeksan lasta ja nuorta Rajnandgaonista.

Lapset kertoivat, miten köyhyys ja vanhempien poissaolot altistavat lapset hyväksikäytölle. Ilmeni, että vanhemmat eivät uskalla puuttua asioihin, sillä he pelkäävät esimerkiksi menettävänsä vuokra-asuntonsa. Lapset painottivat, että vanhempien pitäisi kaikissa tilanteissa uskoa lapsiaan. Tapaamisesta kerättiin lasten julkilausuma paikallisille viranomaisille.

Maaseudun kylissä lasten kaltoinkohtelu ja varsinkin seksuaalinen hyväksikäyttö on yhä tabu. Puhumattomuus pahentaa asiaa ja tutkimuksissa on todettu, että joka toinen intialainen lapsi on kohdannut jonkinlaista seksuaalista kaltoinkohtelua. Haastamme olemassa olevia tabuja lastensuojeluyksiköissä ja lastenkerhoissa, joita asukkaat ovat tuellamme perustaneet.

Lastensuojeluyksiköihin kuuluu paikallisia vanhempia, varhaiskasvatuskeskusten ja kylänjohtajiston jäseniä sekä lapsia. Osallistujat tapaavat kuukausittain ja keskustelevat lasten kaltoinkohtelusta, varhaisista avioliitoista, lapsityöstä ja perheväkivallasta sekä ruumiillisesta kurituksesta kouluissa. Rajnandgaonissa ja Hoshangabadissa toimii tällä hetkellä 120 lastensuojeluyksikköä.

Teemme myös yhteistyötä Childline -nimisen maksuttoman palvelevan puhelimen kanssa. Kylissä lapset tuntevat 1098-numeron, johon soittamalla he saavat apua. Indoren slummissa lastensuojeluaktiivit paljastivat yhteistyössä Childlinen kanssa kokonaisen kidnappausringin.

Lisäksi Intian valtiolla on numero, johon voi ilmoittaa lastensuojelurikkomuksista. Yksi Hoshangabadin äideistä kertoi poikansa soittaneen valtion numeroon, kun opettaja oli aina myöhässä. Opettaja suuttui ja löi poikaa, mutta poika oli sinnikäs ja soitti uudestaan. Tämän jälkeen opettaja nöyrtyi ja pyysi anteeksi.

Lapsen oikeuksien valvominen on pitkäjänteistä työtä. Sitä tehdään myös lastenkerhoissa, joita on kummilasten kotiseuduilla tällä hetkellä yhteensä 230. Lastenkerhoissa lapset tukevat toisiaan ja ovat muun muassa hakeneet koulun keskeyttäneitä tovereitaan takaisin kouluun.

Kiitos vielä sinulle kummi, että olet mahdollistanut nämä koulutukset. Tukesi avulla voimme jatkossakin edistää lasten elinoloja ja mahdollisuuksia Intiassa.

Annat kummilapselle toivon, taidot ja tulevaisuuden!

Saara Nokelainen
Ohjelma-asiantuntija, Intia
Suomen World Vision

 

VIIME VUODEN TULOKSIA

  • 2800 lasta sai hindin, englannin ja matematiikan tukiopetusta.
  • 5200 lasta osallistui elämäntaitokoulutuksiin.
  • 121 lastensuojeluyksikköä toimi vuonna 2017.
  • 700 aliravittua lasta kuntoutettiin. Alipainoisten lasten osuus on nyt laskenut alle 30 %:iin. Vuonna 2011 vielä 46 % lapsista oli alipainoisia.
  • Vessojen käyttäjien määrä nousi sekä Rajnandgaonissa että Hoshangabadissa yli 50 prosenttiyksikköä kahden viime vuoden aikana.
  • 1100 lasta hyötyi kouluihin rakennetuista vessoista. Yhteensä 7 kouluun rakennettiin vessat Rajnandgaonissa.
  • 118 lasta perheineen hyötyi heille lahjoitetuista vuohista Hoshangabadissa.
  • 8000 lasta osallistui 230 lastenkerhon toimintaan.
Katso lasten tervehdysvideo kummeille tästä.
Katso, mitä asukkaat kertovat kotiseudustaan videolla: Tervetuloa Rajnandgaoniin
Katso, mitä asukkaat kertovat kotiseudustaan videolla: Tervetuloa Hoshangabadiin
 
 
TÄSSÄ OLEMME NYT
 
Hoshangabad
 
 
Rajnandgaon