Siirry sisältöön

Työmme

Ilmastotyö

Suojelemme lapsia ilmastokriisissä. Ilmastonmuutoksen haitat kohdistuvat erityisesti köyhimpien maiden lapsiin.

Voit liittyä mukaan auttajien joukoon tukemalla ilmastotyötämme kuukausilahjoittajana.

Pieni sambialainen poika seisoo pellolla auringonlaskussa.
Pieni sambialainen poika seisoo pellolla auringonlaskussa.

Ilmastonmuutos uhkaa sysätä 100 miljoonaa ihmistä takaisin köyhyyteen vuoteen 2030 mennessä. Kehittyvissä maissa ilmastonmuutos vaikuttaa miljoonien lasten elämään jo nyt. Se uhkaa esimerkiksi ruuan ja puhtaan veden saatavuutta. Nälkä, jano tai erilaiset luonnonkatastrofit pakottavat yhä useamman perheen jättämään oman rakkaan kotiseutunsa.

Autamme perheitä selviämään ilmastonmuutoksen seurauksista. Ilmastotyömme keskiössä on metsitysmenetelmä, joka hyödyntää alueella aiemmin kasvaneiden puiden maanalaisia juuristoja ja kantoja. Metsä sitoo hiilidioksidia ja lieventää sään ääri-ilmiöiden vaikutuksia. Metsityksen ansiosta perheet saavat parempia satoja, tuloja ja ravintoa.

Suojellaksemme lapsia meidän on suojeltava myös ilmastoa.

Millaista ilmastotyötä teemme?

  • Koulutamme perheitä käyttämään perinteistä ja tehokasta metsitysmenetelmää.
  • Koulutamme viljelemään sään ääri-ilmiöitä kestäviä viljelykasveja.
  • Opetamme perheitä valmistamaan energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä uuneja.
  • Annamme lapsille ympäristökasvatusta lastenkerhoissa.

Hyödynnämme edullista ja nopeaa metsityskeinoa, jonka avulla pystytään metsittämään eroosion runtelemat alueet. Sen avulla on saatu vaikuttavia tuloksia niin metsien kuin vesivarantojen elpymisessä. Opetamme metsitysmenetelmän paikallisille pienviljelijöille, jotka aikaansaavat muutoksen itse.

Pelkästään Nigerissä maanviljelijät ovat ennallistaneet viisi miljoonaa hehtaaria aavikoitumisen kynnyksellä ollutta maaperää. Se on mullistanut 2,5 miljoonan ihmisen elämän.

Hedelmällisempi maaperä tarjoaa karjalle enemmän syötävää, mikä lisää karjan maidontuotantoa ja parantaa perheiden toimeentuloa. Kun lapset saavat maidosta lisäravintoa, he jaksavat käydä koulua. Katastrofaalisten kuivuusjaksojen ja äkillisten tulvien riski pienenee, kun eroosio ei nakerra maaperää.

Kenialainen mies elvyttämässä olemassa olevan kasvin juuristoa.

Ilmastonmuutoksen ensimmäiset kärsijät ovat nimenomaan heikoimmassa asemassa olevat lapset. Köyhtynyt maaperä ei enää tuotakaan perheille tarvittavaa ravintoa ja toimeentuloa, jolloin perheet voivat joutua säästämään koulumaksuista. Lapset joutuvat käyttämään ison osan päivästään polttopuiden etsimiseen eikä koulunkäynnille ja leikille jää aikaa.

Äärisääolosuhteet, kuten pitkittynyt kuivuus ja tulvat, ovat hengenvaarallisia uhkia. Moni perhe joutuu lähtemään kotiseudultaan pakoon.

Kenialainen pikkutyttö katsoo isänsä kanssa perheen vehreää hedelmäpuuta.

Opetamme energiaasäästävien uunien ja liesien rakentamista mm. Intiassa, Ugandassa ja Perussa. Polttopuiden hakeminen ja ruuan valmistus jää usein naisten ja tyttöjen vastuulle. Uunit säästävät ympäristön lisäksi naisten ja tyttöjen aikaa, sillä uuni säästää polttopuita ja ruoka valmistuu kolme kertaa nopeammin kuin avotulella. Lisäksi uunit ovat terveyskysymys: kun savu ohjataan lyhyen hormin kautta ulos, perheet eivät enää altistu savulle ja hengitysteiden sairauksille.

Uunien avulla vähennetään päästöjä, säästetään puita ja pidetään perheet terveinä.

Energiatehokas uuni, jonka päällä tehdään ruokaa.
Energiatehokas uuni ja liesi.

Lastenkerhoissa lapset oppivat ympäristönsuojelun merkityksestä.

15-vuotias kenialainen Nimrod kävelee uusien puiden välissä.
15-vuotias kenialainen Nimrod osallistuu koulussa ympäristökerhoon.
Videosisältö
Elementti ohitettu

Sijoita lasten tulevaisuuteen

Suojellaksemme lapsia meidän on suojeltava myös ilmastoa. Kuukausilahjoitttajien tuella teemme monipuolista ilmastotyötä sekä suojelemme lapsia myös muissa kriiseissä, kuten silpomisuhan alla, katastrofeissa ja pakolaisleireillä.