Avustusjärjestö World Visionin ja Ernst & Youngin tuore tutkimusraportti osoittaa, että jokainen lapsiin liittyvään viralliseen kehitysyhteistyöhön (ODA) sijoitettu dollari tuottaa 10 dollarin tuoton.
- Vain 5 % virallisesta globaalista kehitysyhteistyöstä kohdistuu suoraan lapsiin ja vain 7 % käytetään lapsia hyödyttäviin ohjelmiin.
- World Visionin ja Ernst & Youngin uuden raportin mukaan panostus lapsiin on kuitenkin vaikutuksiltaan kymmenkertainen.
- Suomi sijoittuu 44 avunantajamaan vertailussa seitsemänneksi.
Putting Children First for Sustainable Development -raportissa esitetään määrällisessä muodossa virallisen kehitysavun vahvat yhteiskunnalliset ja taloudelliset hyödyt sekä pitkäaikaisvaikutukset.
– Lasten auttaminen on moraalisesti oikein, mutta nyt voimme todeta, että se on myös taloudellisessa mielessä erittäin kannattavaa, Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni sanoo.
Vuosittaisesta noin 207 miljardin dollarin virallisesta kehitysavusta* vain viisi prosenttia kohdentuu lapsiin ja seitsemän prosenttia laajempiin lapsia hyödyttäviin ohjelmiin.
Suomi sijoittuu raportin vertailussa keskiarvoa paremmin: 44 avunantajamaan joukossa Suomi sijoittuu seitsemänneksi. Suomen virallisesta kehitysyhteistyöstä 24,6 prosenttia kohdistuu suoraan lapsiin ja trendi on ollut nouseva.
– Kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaamisen sijasta, tukea tulisi kasvattaa ja kohdistaa nyt aivan erityisesti lapsiin moninkertaisten tulosten ja kestävän muutoksen aikaansaamiseksi, Gothóni sanoo.
*Perustuu OECD:n kehitysapukomitean (DAC) tietoihin vuosilta 2017–2021.