Avustusjärjestö World Vision on huolissaan Ukrainan kriisin vaikutuksista lasten perusoikeuksiin. Jokaisella lapsella on oikeus suojeluun ja koulunkäyntiin. Esimerkiksi naapurimaa Moldovassa lähes kaikki pakolaislapset ovat vielä koulutuksen ulkopuolella.
Ukrainalaisten pakolaisten määrä on jo yli neljä miljoonaa. Eniten pakolaisia vastaanottavat naapurimaat ovat kamppailleet vastatakseen ihmisten perustarpeisiin.
Esimerkiksi 2,6 miljoonan asukkaan Moldova on yksi Euroopan köyhimmistä maista. Se on vastaanottanut alueella eniten pakolaisia suhteessa väkilukuunsa.
World Vision on erityisen huolissaan siitä, että lapset jäävät koulutuksen ulkopuolelle. Lähes 90 prosenttia Moldovan pakolaisista on naisia ja lapsia ja 97 prosenttia näistä lapsista on edelleen pois koulusta.
– Koulu tarjoaa normaaliutta, jota konfliktin armoille joutuneet lapset kipeästi tarvitsevat. Lisäksi se tarjoaa heille turvallisen tilan ja suojelee heidän tulevaisuuttaan. Keskitymme nyt yhteistyöhön viranomaisten kanssa ja autamme lapsia takaisin kouluun, sanoo Isabel Gomes, World Visionin Ukrainan avustusoperaation johtaja.
– Neljän miljoonan pakolaisen lisäksi ainakin 6,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa maan sisällä. Heti kahden vuoden koronasulkujen ja rajoitusten perään tämän kriisin vaikutukset lasten hyvinvointiin, mielenterveyteen ja koulutukseen ovat todella huolestuttavia, toteaa Gomes.
World Vision International on työskennellyt Ukrainassa ja Romaniassa kriisin ensimmäisestä viikosta lähtien ja laajentaa nopeasti toimintaansa tukeakseen pakenevia lapsia ja heidän perheitään. Tavoitteena on saavuttaa lähes 300 000 ihmistä Romaniassa, Ukrainassa ja Moldovassa seuraavien kuukausien aikana.
Lisätiedot:
Miikka Niskanen
Humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö
miikka.niskanen@worldvision.fi