Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Silpomisen vastainen työ etenee vauhdilla Somaliassa

Suomen World Vision
Profiili tytöstä, joka katsoo pois kamerasta.

Suomen World Vision suojelee tyttöjä silpomiselta Somaliassa ja Keniassa. Somalian Puntmaassa työtä on tehty vuoden ajan. Nyt alueen hallitus ajaa lakia, joka kieltäisi silpomisen kaikki muodot Puntmaassa.

– Aluksi silpomisesta oli vaikea edes keskustella, mutta vuoden aikana tilanne on muuttunut. Olemme jakaneet tietoa silpomisen haitoista kaikille yhteisön jäsenille ja kannustaneet nimenomaan nollatoleranssiin, jossa ei harjoiteta minkäänlaisia silpomisen muotoja, ohjelmajohtaja Annette Gothóni sanoo.

Somaliassa 98 prosenttia naisista ja tytöistä on silvottuja. Silpominen on väkivaltaa, jonka seurauksista kärsii 200 miljoonaa tyttöä ja naista eri puolilla maailmaa. Sen pahimmissa muodoissa tytön ulkoiset sukuelimet poistetaan kokonaan.

– Laki silpomisen totaalikiellosta olisi historiallinen. Aiemmin ihmiset ajattelivat ohjelma-alueellamme, että silpomisen lievemmistä muodoista ei olisi haittaa tyttöjen ja naisten terveydelle. Tähän ajatteluun olemme saaneet muutosta, Gothóni kertoo.

Suomen World Vision tekee silpomisen vastaista työtä Somalian lisäksi myös Länsi-Keniassa.

– Kun aloitimme työmme Kenian Sookissa, noin 98 prosenttia alueen tytöistä silvottiin. Nykyään vastaava luku on noin 30 prosenttia. Jatkamme niin kauan, kuin yksikin tyttö on vaarassa joutua silvotuksi, Gothóni sanoo.

Seis silpomiselle – pelasta pimppi -kampanja on parhaillaan menossa. Se kerää varoja koulutuksiin ja silpomiselle vaihtoehtoisiin aikuistumisriitteihin sekä tyttöjen turvataloihin. Suomessa kampanjaa tukevat mm. presidentti Tarja Halonen, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, artistit Anna Puu, Jannika B ja Janna, valokuvaaja Meeri Koutaniemi sekä ammattinyrkkeilijä Eva Wahlström.

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään 6.2.

FAKTA: Silpominen maailmalla – ja Suomessa

  • Joka minuutti kuusi tyttöä on vaarassa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. Noin kolme miljoonaa tyttöä silvotaan vuosittain.
  • Silpominen on hieman vähentynyt viime vuosina. Sen arvioidaan kuitenkin lähtevän jälleen kasvuun väestönkasvun seurauksena.
  • Silpominen vahingoittaa naisia ja tyttöjä monin tavoin fyysisesti ja henkisesti. Seurauksia ovat muun muassa kivuliaat kuukautiset, yhdyntävaikeudet ja repeämät synnytyksissä.
  • Mikään uskonto ei vaadi silpomista. Se on kulttuurinen perinne ja ilmiönä vanhempi kuin esimerkiksi islam tai kristinusko.
  • Suomessa on arviolta 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista. Noin 650-3000 Suomessa elävän tytön arvioidaan olevan vaarassa joutua silpomisen uhriksi.
  • Suomen eduskunnan käsittelyssä on lakialoite, jossa vaaditaan silpomisen kieltävää erillislakia. Suomen World Vision on ollut mukana aloitteessa asiantuntijana. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa naisten sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla.
  • Ruotsissa silpomisen kieltävä erillislaki on ollut voimassa vuodesta 1982. Afrikassa ja Lähi-Idässä 26 maata on kieltänyt silpomisen lailla tai perustuslain asetuksella. Silpomisen kieltävää lainsäädäntöä on lisäksi 33 maassa muilla mantereilla.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892