Avustusjärjestö World Visionin tuore Price Shocks -raportti nostaa esiin, kuinka ruuan hinnannousu pahentaa maailmanlaajuista nälkäkriisiä ja lisää lasten riskiä kuolla nälkään. Esimerkiksi Sudanissa ruuan hinta on noussut peräti 143 prosenttia.
Raportin mukaan ruuan hinta on noussut viimeisen vuoden aikana keskimäärin 14 prosenttia. Kallistuminen on ollut erityisen voimakasta köyhimmissä maissa. Erityisesti niissä, jotka ovat riippuvaisia tuonnista tai joissa kärsitään ilmastonmuutoksen seurauksista.
Sudanissa ruuan hinta on noussut peräti 143 prosenttia, Etiopiassa 42 prosenttia ja Angolassa 33 prosenttia. Salomonsaarilla riisin ja maitotuotteiden hinnat ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2021.
– Hintojen nousu näkyy useimpien maailman ihmisten elämässä, mutta osalle heistä nousulla voi olla kuolettavat seuraukset. Lähes 50 miljoonaa lasta on niin vakavasti alipainoisia, että heillä on kohonnut riski menehtyä. Akuutista nälästä kärsivien ihmisten määrä on noussut jo 25 prosenttia vuoden alusta. Ellemme toimi nopeasti, yhä useammalla perheellä on vaikeuksia saada riittävästi ruokaa, toteaa Mary Njeri, World Visionin globaalin hätäapuoperaation johtaja.
Nälästä kärsitään eri puolilla maailmaa, mutta konfliktialueilla elävät lapset ovat kaksi kertaa todennäköisemmin aliravittuja. Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa ihmisen on tehtävä keskimäärin 17,2 työpäivää, jotta hän pystyisi ostamaan 10 peruselintarvikkeen ruokakorin. Hollannissa työntekijä ansaitsee ostoksiin vaadittavan summan 1,3 tunnissa.
– Somaliassa työntekijältä kestäisi kaksi viikkoa ansaita tarpeeksi rahaa ruokakorin ostamiseen. Tämä on täysin mahdotonta keskivertoperheelle ja osoittaa, kuinka tärkeää on tarttua kriisien taustalla oleviin syihin. Tarvitaan poliittista tahtoa konfliktien lopettamiseen ja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Samaan aikaan on tärkeää tarjota välitöntä hätäapua lapsille ja perheille, jotta he selviytyvät tästä, sanoo Njeri.
– Sanomme aina, että ei koskaan enää. Silti perheet ovat tällä hetkellä järkyttävän kriisin partaalla. Voimme olla varmoja, että jos emme toimi, lapset kuolevat nälkään. Maailmassa on riittävästi rahaa ja ruokaa. Yhdenkään lapsen ei pitäisi nähdä nälkää 2000-luvulla. Meidän on toimittava nyt.
Maailman ruokapäivää vietetään sunnuntaina 16.10.
Tutustu Price Shocks -raporttiin täällä.
Lisätiedot:
Miikka Niskanen
Humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö
miikka.niskanen@worldvision.fi