Suomen World Vision käynnistää humanitaarisen operaation kahdeksalla pakolaisleirillä Syyriassa. Humanitaarinen tilanne maassa on äärimmäisen vakava. Kriisien keskellä vammaisten ihmisten kuolleisuus on jopa neljä kertaa korkeampi kuin muiden.
Jo 13 vuotta jatkunut väkivalta sekä viime vuoden maanjäristys maan länsi- ja luoteisosissa ovat syventäneet syyrialaisten hätää. Arviolta 90 prosenttia maan asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella.
– Syyriassa on tällä hetkellä eniten maansisäisiä pakolaisia maailmassa. Hätäapua tarvitsevia syyrialaisia on enemmän kuin koskaan aiemmin konfliktin alkamisen jälkeen, toteaa humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen Suomen World Visionista.
Arviolta 13,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee vesi-, sanitaatio- ja hygienia-apua. Heistä viidennes on vammaisia ihmisiä.
Luoteis-Syyriaa ravistellut maanjäristys tuhosi infrastruktuuria, koteja, sairaaloita ja kouluja. Avustustyötä vaikeuttaa se, että pääsy alueelle on rajoitettua konfliktin takia.
Suomen World Visionin projekti kattaa yhteensä kahdeksan pakolaisleiriä Syyrian luoteis- ja pohjoisosissa. Avustusperaatiossa parannetaan puhtaan veden saantia, hygieniaa ja sanitaatiota. Erityisesti huomioidaan vammaiset pakolaiset. Projektin tuella parannetaan myös vammaisten pakolaisten toimeentulomahdollisuuksia ja pyritään vähentämään heihin kohdistuvaa syrjintää.
Suomen ulkoministeriö on myöntänyt työhön kahdeksi vuodeksi yhteensä 1,8 miljoonan euron suuruisen avustuksen.
– Liikuntavammaisen ihmisen voi olla ylipäätään vaikea paeta. Aisti- tai kehitysvammaisen ihmisen voi olla vaikea saada tietoa siitä, mitä tapahtuu, Niskanen sanoo.
– Avustustarvikkeiden jakaminen tai hätämajoitus järjestetään valitettavan usein tiloissa, joihin vammaisten ihmisten on vaikea päästä. Vessoja on harvoin suunniteltu liikuntavammaisille ihmisille sopiviksi.
Vammaisten ihmisten oikeudet ovat olleet Suomen World Visionin humanitaarisen työn keskiössä yli 10 vuoden ajan. Tähän mennessä järjestö on auttanut noin 20 000 vammaista pakolaista ja vastaanottavan paikallisyhteisön asukasta Ugandassa, Keniassa, Burundissa, Ruandassa, Moldovassa, Syyriassa ja Irakissa. Kokonaisuudessa avustustyöstä, kuten esimerkiksi paremmista vessoista ja vesipisteistä, on hyötynyt noin 450 000 lasta ja aikuista.
Lisätiedot
Miikka Niskanen
Humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö
miikka.niskanen@worldvision.fi