Siirry sisältöön

Testamenttilahjoitus

Perinnöksi parempi maailma

Testamenttilahjoitus on sijoitus tulevien sukupolvien elämään.

Kaksi Sambialaista lasta pitävät kynttilöitä ja hymyilevät. Takana näkyy auringonlasku.
Kaksi Sambialaista lasta pitävät kynttilöitä ja hymyilevät. Takana näkyy auringonlasku.

Suomen World Vision on jo vuosikymmeniä taistellut maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten elinolojen parantamiseksi. Testamenttilahjoituksella voit auttaa meitä jatkamaan työtämme myös tuleville sukupolville.

Kirjaamalla tahtosi testamenttiin opastat läheisiäsi vaalimaan sinulle tärkeitä arvoja. Samalla ilmaiset, kuinka ja kenelle haluat jakaa omaisuutesi poismenosi jälkeen.

Voit lahjoittaa testamentissasi toivomasi summan tai koko jäämistösi. Voit myös lahjoittaa arvoesineitä tai kiinteistöjä. Kaikensuuruiset lahjoitukset ovat arvokkaita. Yleishyödyllisenä järjestönä Suomen World Vision ei maksa perintöveroja saamistaan lahjoituksista. Voimme siis käyttää lahjoituksesi kokonaisuudessaan lasten elämän parantamiseen.

Testamenttiopas

Lisätietoa testamenttilahjoittamisesta löydät ilmaisesta testamenttioppaasta. Lataa opas PDF-tiedostona syöttämällä sähköpostiosoitteesi.

Kiitos!

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Halutessasi voit tilata oppaan postitse asiakaspalvelustamme: asiakaspalvelu@worldvision.fi

Ota meihin yhteyttä:

Hannele Pulliainen

Varainhankinta- ja viestintäjohtaja

+358 44 355 5225

Haluatko kuulla lisää testamenttilahjoittamisesta?

Järjestämme testamentti-infon noin kerran vuodessa. Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä kun seuraava info tulee ajankohtaiseksi.

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Pirkko Liisa testamenttasi osan varoistaan lapsille, jotka ovat saaneet heikot lähtökohdat elämälleen

”World Vision on niin minun juttuni kuin voi olla. Se on järjestö, jolle haluan rahojani laittaa. Olen nähnyt miten valtavaa työtä sillä rahalla pystytään tekemään. Kuollaan täällä kumminkin, ja tällaisten asioiden on hyvä olla kunnossa.” Pirkko Liisa Harju, testamenttilahjoittaja

Testamenttilahjoittaja Pirkko-Liisa Harju katsoo vakavana kameraan.

Testamenttilahjoituksella teet lasten tulevaisuudesta valoisamman. Tutustu työhömme:

Sacha koulussa kirjoittamassa vihkoon.

Ukrainan sota

Sacha

Ukrainalainen yliopisto-opiskelija Sacha, 17, pakeni sotaa Romaniaan.

”Olin hyvin peloissani. En tiennyt, mitä oli tapahtumassa ja minne olin menossa. En tiennyt, mitä tapahtuu opinnoille. Kaikki oli sekavaa ja oloni oli tyhjä.”

Alkujärkytyksen jälkeen Sacha ymmärsi, että hänen täytyy palata kouluun Romaniassa. Ujolle tytölle tämä oli kuitenkin pelottavaa. Romanialaiset ovat olleet todella mukavia, mutta Sacha kaipaa ukrainalaista koulua. Sota on kuitenkin muuttanut suhtautumista elämään.

”Tämä kokemus on tuskallinen ja se muuttaa ihmisen täysin. Olen nyt vahvempi ja sopeudun paremmin. Ei pidä menettää toivoa, vaan ymmärtää, että elämä ei ole ohi.”

Meibekiläiset lapset käyttävät nauraen uutta puhtaan veden vesipistettä.

Työmme tulokset

Puhdas vesi muutti elämän

Ennen työmme aloitusta suurin osa Kenian Meibekin alueen lapsista ei käynyt koulua ja sairaudet olivat hyvin yleisiä. Syynä oli se, että lasten ja äitien aika meni vedenhakuun, koska puhdasta vettä ei ollut saatavilla.

Meibekiin on rakennettu pitkälti suomalaisten kummien rahoituksella yli 200 kilometriä pitkä vesijohtoverkosto. Se tuo puhdasta vettä 34 000 ihmiselle. Perheiden toimeentulo on parantunut, ravitsemus monipuolistunut ja terveys kohentunut. Aikaa riittää nyt myös koulunkäyntiin ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Usein kysyttyä testamenttilahjoittamisesta

Lue vastaus kysymykseen klikkaamalla kyseistä kysymystä.

Jokaisella täysi-ikäisellä olisi hyvä olla testamentti ja testamentin tekoa kannattaakin pitää luonnollisena osana elämän suunnittelua. Testamentilla ilmaiset tahtosi siitä, kuinka ja kenelle haluat jakaa omaisuutesi poismenosi jälkeen sekä säästät läheisiäsi turhilta riidoilta.

Laki ei velvoita testamentin tekemiseen, mutta yhä useampi suomalainen haluaa itse määritellä, mitä hänen omaisuudelleen tapahtuu kuoleman jälkeen.

Henkilö, jolla ei ole rintaperillisiä, voi määrätä kaikesta omaisuudestaan. Rintaperillisillä on oikeus testamentista huolimatta saada niin sanottu lakiosa, joka on yleensä puolet heille muutoin tulevan perinnön arvosta. Koko jäämistö menee valtiolle, jos henkilöllä ei ole serkkuja läheisempiä sukulaisia, eikä testamenttia ole tehty. Esimerkiksi avoliitossa elävien ainoa tapa turvata avopuolison perintöoikeus on tehdä testamentti.

Yksityiset henkilöt joutuvat aina maksamaan saamastaan perinnöstä perintöveroa, mutta yleishyödylliset järjestöt, kuten Suomen World Vision, ovat vapautettuja perintöverosta ja voivat hyödyntää saamansa testamenttilahjan avustustyöhön kokonaisuudessaan.

Testamentilla voit määrätä oman omaisuutesi siirtymisestä kuolematilanteessa toivomillesi henkilöille tai tahoille. Sinun on kuitenkin muistettava edellä mainittu rintaperillisen lakiosa-oikeus, jota ei voida lähtökohtaisesti syrjäyttää kuin tietyin lain mukaisin edellytyksin. Mikäli olet avioliitossa, on leskellä oikeus tasinkoon, mikäli kuolinpesällä on enemmän varallisuutta kuin leskellä. Tasinko maksetaan ennen kuin kuolinpesä tulee jaettavaksi ja siihen ei voi vaikuttaa testamentilla. Sitä varten on
avioehtosopimus.

Testamentilla voit määrätä joko koko omaisuudestasi, määräosasta omaisuutta tai tietystä omaisuuserästä, esimerkiksi asunnosta, esineestä, tietystä rahasummasta jne. Mikäli sinulla on säästö- tai sijoitusvakuutuksia ja niissä edunsaajamääräys, testamentilla ei voi muuttaa edunsaajamääräystä vaan se on tehtävä erikseen pankissa tai säästö- tai sijoitusvakuutuksen palvelun tarjoajan luona.

Testamentin voi laatiminen ei ole hankalaa ja sen voi tehdä itse tai asiantuntijan avustuksella. Laatimalla testamenttisi asianajajan tuella vältät mahdolliset tulkintaerimielisyydet tai muotovirheet, jotka voivat johtaa testamentin mitätöimiseen.

  1. Testamentissa tulee näkyä perinnön jättäjän koko nimi, henkilötunnus, päiväys, paikkakunta ja allekirjoitus.
  2. Testamentissa tulee lukea selkeästi ja yksinkertaisesti miten omaisuus tullaan jakamaan: minkä prosenttiosuuden kiinteästä omaisuudesta, minkä rahasumman tai minkä omaisuuserän (esimerkiksi asuinhuoneisto, taideteos tai osakesalkku) haluaa kullekin perijälle jättää.
  3. Testamentista tulee ilmetä perinnön saajan koko nimi ja mahdollinen henkilötunnus. Jos haluat muistaa Suomen World Visionia testamentissa, käytä järjestön koko nimeä Suomen World Vision ry.
  4. Testamenttiin tarvitaan kahden vähintään 15-vuotiaan samaan aikaan läsnäolevan todistajan allekirjoitus, ja allekirjoituksellaan he vahvistavat, että testamentin tekijä on ollut kykeneväinen itsenäiseen tahdon muodostukseen. Puoliso, sukulainen tai mahdollinen muu testamentin edunsaaja ei voi toimia todistajana.
  5. Testamentti on hyvin muotosidonnainen asiakirja ja mikäli se ei täytä lain mukaisia edellytyksiä, on mahdollista, että tuomioistuin julistaa sen pätemättömäksi.
  6. Testamentista kannattaa tehdä kaksi kappaletta ja säilyttää niitä eri paikoissa, kuten kotona ja pankin tallelokerossa. Jos testamentissa muistetaan Suomen World Visionia, voimme ottaa toisen kappaleen meille säilytykseen.
  7. Varmin tapa tehdä muutoksia testamenttiin on tuhota edelliset kappaleet ja tehdä kokonaan uusi testamentti yllämainittuja muotoseikkoja noudattaen.

Kohtelemme kaikkia testamenttilahjoituksia arvostaen ja testamentin tekijän tahtoa kunnioittaen. Käytämme testamenttilahjoitukset auttamaan lapsia siellä, missä tarve on suurin. Halutessasi voit kirjata testamenttiin toiveen, mihin työmme osa-alueeseen haluat tukesi kohdistettavan. Näitä voivat olla esimerkiksi puhdas vesi, koulutus, lastensuojelu tai terveystyö. Mikäli sinulla on tarkempia toiveita lahjoituskohteen osalta, pyydämme sinua tai asianajajaasi olemaan meihin yhteydessä, jotta voimme kohdentaa testamenttilahjoituksesi toiveidesi mukaisesti ja siten, että se auttaa mahdollisimman montaa lasta. Yhteydenotto ei velvoita sinua mihinkään.

Lisätietoa testamenttilahjoittamisesta:
Hannele Pulliainen
Varainhankinta- ja viestintäjohtaja
+358 44 355 5225
hannele.pulliainen@worldvision.fi

Valvomme tarkasti sekä varojen käyttöä että kehitysyhteistyön tuloksellisuutta. Valvontaa tekee henkilökuntamme Suomessa sekä kumppanimaissa. Lisäksi hankkeissamme suoritetaan säännöllisesti ulkopuolisten suorittamia laajoja arviointeja, jotka kertovat, miten työ on edistynyt. Virallisia kumppaneitamme ovat Suomen ulkoministeriö, Vastuullisen lahjoittamisen Ry sekä Euroopan komissio. Järjestömme lahjoitukset kerätään Suomen poliisihallituksen myöntämän virallisen rahankeräysluvan alaisina.

Suomen World Visionin tilintarkastusprosessi on perusteellinen. Seuraamme varojen käyttöä kolmella tasolla:

  • Suomen päässä tarkastuksen tekee vuosittain KHT-yhteisö KPMG Oy Ab, joka tarkastaa myös ulkoasiainministeriölle laadittavan ohjelmaraportin sekä poliisihallitukselle raportoitavan rahankeräystilityksen.
  • Valtuutetut, ulkopuoliset tilintarkastajat tekevät tilintarkastukset kohdemaissa.
  • Kansainvälisellä World Visionilla on sisäinen tarkastusryhmä, joka kiertää tekemässä erityistarkastuksia eri maissa ja avustuskohteissa.

Käytämme 75 prosenttia varoistamme suoraan kehitysyhteistyöohjelmiimme. Loput menee toimintoihin, joiden avulla voimme auttaa tulevaisuudessa yhä useampaa lasta ja hänen yhteisöään. Varainhankinnasta tulee kuluja 18 prosenttia, viestinnästä 2 prosenttia ja yleishallinnosta 5 prosenttia.

Suomen World Vision on voittoa tavoittelematon yhdistys, joten kaikki kasvun myötä saadut varat ohjataan avustuskohteisiin tai investoidaan seuraavien vuosien avustusbudjetin kasvattamiseen. Yleishyödyllisenä järjestönä Suomen World Vision Ry ei maksa perintöveroja saamistaan lahjoituksista. Voimme siis käyttää lahjoituksesi kokonaisuudessaan lasten elämän parantamiseen.