Juuri nyt seuraamme jännittyneinä, millaiseksi Ukrainan tulevaisuus muodostuu. Tuleeko rauha ja millaisin ehdoin? Lopputuloksesta huolimatta yksi asia pysyy muuttumattomana: Sotatraumoista kärsivien lasten avuntarve.
Lapset ovat eläneet jo kolme vuotta sodan keskellä. He ovat heränneet öisiin ilmahälytyksiin ja paenneet kesken koulupäivän pommisuojiin. Pelko on ollut läsnä koko ajan. Lapset ovat nähneet asioita, joita heidän ei olisi koskaan pitänyt kohdata. Sota on altistanut lapset traumaattisille kokemuksille, joilla on usein pitkäkestoisia vaikutuksia.
Noin 1,5 miljoonaa lasta on vaarassa kärsiä posttraumaattisesta stressihäiriöstä (PTSD), masennuksesta ja muista mielenterveysongelmista. He tarvitsevat koulutettujen aikuisten tukea sotakokemuksista toipumiseen. Lasten psykososiaaliselle tuelle ja mielenterveyden palveluille on kasvava tarve, ja siihen vastaaminen on World Visionin ja monen muun avustusjärjestön työn keskiössä. Käytännössä tuemme lapsia esimerkiksi lapsiystävällisissä tiloissa. Niissä lapset voivat keskittyä leikkiin ja ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tarjolla on terapiaa, keskusteluapua ja vertaistukea.
Ukrainassa vieraillessani tapasin useita lapsia, jotka olivat käyneet etäkoulua ensin korona-aikana ja sen jälkeen sotavuosina. Heidän koulunkäyntinsä on ollut rikkonaista ja yksinäistä. Lasten ripeä pääsy takaisin lähikouluun on yksi avustusjäjestöjen painopisteistä.
Kohtasin myös lapsia, jotka ovat lopettaneet puhumisen. He tarvitsevat ammattimaista, turvallista ja pitkäkestoista apua. Hätäapuoperaatioissa sekä kaikessa avustustyössä on keskityttävä tukemaan erityisesti lasten mielenterveyttä ja toipumista.

Anna toivoa Ukrainan lapsille
Lapset kärsivät kriisin keskellä. Tarve avulle ei ole ohi.