Koronapandemia on iskenyt kipeästi myös silpomisen vastaiseen työhön. Pandemia uhkaa lisätä silpomisten määrää jopa kahdella miljoonalla seuraavan vuosikymmenen aikana.
– Kun koulut ovat olleet kiinni, eikä tärkeitä silpomisen vastaisia koulutuksia ole voitu pitää, seuraukset valitettavasti näkyvät. Työntekijämme Keniassa ja Somaliassa raportoivat tyttöjen silpomisten lisääntyneen, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni kertoo.
Esimerkiksi Kenian maaseudulla pitkä koulusulku on altistanut tyttöjä silpomiselle, sillä silpominen ja siitä toipuminen on voinut tapahtua piilossa. Normaalioloissa iso osa silpomisista toteutetaan juuri koulujen loma-aikoina.
– Koronapandemia rajoituksineen on lisännyt perheiden talousvaikeuksia. Jos perheellä ei ole rahaa ruokaan, paine tyttöjen silpomiseen kasvaa. Kun silvottu tyttö menee naimisiin, perhe saa siitä taloudellista hyötyä, Gothóni jatkaa.
Pandemiatilanne on laajentanut keinovalikoimaa tyttöjen suojelemiseksi. Keniassa radiokanaville on tuotettu tietoiskuja paikallisilla kielillä.
– Kylien päälliköihin ja uskonnollisiin johtajiin on pidetty säännöllisesti yhteyttä puhelimitse ja maaseudulla on tiedotettu jopa autojen katoilta kovaäänisten avulla, kertoo Gothóni.
Isot kyläkokoontumiset ovat vaihtuneet pienryhmien koulutuksiin. Kenian ohjelma-alueella järjestettiin viime vuonna pienryhmäkeskusteluja 25 kylässä, joissa silpomista vielä esiintyy. Näihin koulutuksiin osallistui noin 700 tyttöä ja 300 poikaa.
– Koulujen yhteydessä toimivat tyttöjen turvatalot olivat viime vuonna osin kiinni. Työntekijämme etsivät suojelua kaipaaville tytöille sijaisperheet ja seurasivat heidän hyvinvointiaan. Nyt koulut ovat Keniassa taas auki ja myös turvatalot ovat jatkaneet toimintaansa, sanoo Gothóni.
World Vision on käynnistänyt ruoka-avun ja rahallisen tuen jakamisen köyhimmille perheille, joiden tyttäret ovat vaarassa joutua silvotuiksi ja varhaiseen avioliittoon.
YK:n väestörahaston eli UNFPA:n mukaan seuraavan vuosikymmenen aikana silpomisen käy läpi kaksi miljoonaa tyttöä, jotka olisivat ilman pandemiaa välttyneet silpomiselta. Arvioiden mukaan maailmassa elää noin 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista.
Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään lauantaina 6.2.
Suomen World Vision suojelee tyttöjä silpomiselta Somaliassa ja Keniassa. Järjestön Seis silpomiselle – pelasta pimppi -kampanja on parhaillaan käynnissä. Se kerää varoja silpomisen vastaiseen työhön kuten koulutuksiin, silpomiselle vaihtoehtoisiin aikuistumisriitteihin sekä tyttöjen turvataloihin.