Useimmin kysytyt kysymykset

Miksi kannattaa ryhtyä kummiksi?

Kummina käynnistät hyviä asioita, jotka johtavat pysyviin muutoksiin.

Kummius on helppo, tehokas ja iloinen tapa auttaa kehitysmaassa asuvaa lasta ja hänen koko yhteisöään. Annat kummilapsellesi mahdollisuuden olla lapsi. Saat olla tukena hänelle hänen kasvaessaan kohti aikuisuutta. Autat alueen aikuisia tekemään muutoksia, jotka takaavat lapsille paremman tulevaisuuden. Kummilapsesi kotiseudun kaikki lapset saavat mahdollisuuden koulunkäyntiin, terveydenhuoltoon ja riittävään ravintoon.
 

Voinko valita lapsen, jolle ryhdyn kummiksi?

Kyllä. Voit valita lapsen Kambodzasta, Intiasta, Sri Lankasta, Perusta, Keniasta tai Ugandasta. worldvision.fi/kummiksi -sivulla on esillä kustakin maasta kauimmin omaa kummia odottanut lapsi. Jos sinulla on erityistoiveita omasta kummilapsesta, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tällä hetkellä suurin osa vailla kummia olevista lapsista on poikia. Jos voit ryhtyä kummiksi pojalle, otamme apusi erityisen kiitollisina vastaan. World Visionin kummihankkeissa avustasi hyötyvät joka tapauksessa kylän kaikki lapset – myös siskot!
 

Miten saan tietoa lapsesta? 

Kummina saat kummikortin, jossa on tietoa kummilapsestasi ja siitä, miten autamme hänen asuinalueellaan. Saat myös kirjeenvaihto-osoitteen, jotta voit halutessasi kirjoittaa hänelle postikortin tai kirjeen.

Kummilapsesi lähettää sinulle noin kolmen kuukauden sisällä kirjeen, jossa hän kertoo tarkemmin itsestään. Saat vuosittain vuosiraportin, jossa on lapsen tuore kuva ja hänen terveisensä.

Lähetämme sinulle myös videoita, uutiskirjeemme ja lehtemme, joissa kerromme miten yhteinen työmme kummilapsesi kotiseudulla edistyy.
 

Miksi kummimaksuni ei mene suoraan lapselle?

Parasta apua ovat kestävät muutokset. Siksi kummitukesi käytetään kaikkien hyväksi: Lasten vanhemmat saavat uusia taitoja ja kehittävät uusia elinkeinoja. He oppivat myös ajamaan asioitaan, jotta lapset saisivat terveydenhoitoa ja koulutusta.

Sinun avullasi uusi sukupolvi saa merkittävästi paremman ponnahduslaudan elämään - terveen lapsuuden, koulutuksen ja voiman asioiden muuttamiseen. Näin asukkaat osaavat parantaa omaa hyvinvointiaan senkin jälkeen, kun World Visionin työ alueella loppuu.
 

Voinko tavata kummilapseni?

Kyllä. Kummi voi vierailla omatoimimatkalla kummilapsen kotimaassa ja tavata myös kummilapsensa hänen kotiseudullaan. Kummin on myös mahdollista osallistua järjestämällemme opintomatkalle, jossa vieraillaan kummilapsen kotiseudulla ja tutustumme kummien varoilla tehtyyn työhön. Oman kummilapsen kohtaaminen on monesti matkan kohokohta.
 

Voiko kuka vain ryhtyä kummiksi?

Kyllä! Kummiksi voi ryhtyä kuka tahansa ilman yläikärajaa. Kummina voi toimia myös vaikkapa perhe, yritys, koululuokka tai kaveriporukka. Alaikäiset ja holhouksen alaiset voivat ryhtyä kummiksi huoltajan suostumuksella. Jokaisella kummilapsella on vain yksi kummi tai kummiryhmä.


Mitä kummien tuella saadaan aikaan?

Kummien tuella parannetaan satojen tuhansien lasten elämää kehitysmaissa.

Kummilapset ja heidän perheensä elävät äärimmäisessä köyhyydessä. Kummimaksuilla rahoitetaan pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä, joka puuttuu köyhyyden syihin ja mahdollistaa pysyvän muutoksen.

Edistämme lasten terveyttä, ravitsemusta, koulunkäyntiä ja muita lasten oikeuksia. Koulutamme vanhempia, opettajia ja paikallisia johtajia sekä kannustamme yhteisöä pitämään huolta kaikista lapsistaan. Ohjaamme ihmisiä tunnistamaan omat oikeutensa ja ajamaan niitä yhdessä. Tuemme perheiden toimeentuloa koulutuksella ja pienlainoilla.

Jotta saavuttaisimme kestäviä tuloksia, suunnittelemme ja työskentelemmme yhdessä yhteisön kanssa alusta alkaen. Muutoksen voima on paikallisissa ihmisissä.

Tuloksia syntyy, kuten esimerkiksi vuonna 2012 Intian Ambegaonissa päättyneessä hankkeessa.

 

Mistä tiedän, että apu menee perille?

Tehtävämme on saada aikaan pysyviä muutoksia kehitysmaiden lasten elämässä.

Meille annetut lahjoitukset tavoittavat avuntarvitsijat tehokkaasti. Tavoitteenamme on käyttää jokaisesta lahjoitetusta eurosta 80 senttiä kehitysyhteistyöhön.

Vaikuttavuus ja tuloksellisuus ovat työllemme erittäin tärkeitä. Suomen World Vision panostaa kehitysyhteistyön arviointiin, seurantaan ja työn kehittämiseen.

Kehitysyhteistyöohjelmamme syntyvät huolellisen suunnittelun pohjalta. Suomalainen ohjelmavastaavamme on tiiviisti yhteydessä paikallisen World Visionin toimistoon. Seuraamme työmme edistymistä tiiviisti ympäri vuoden. Joka viiden vuoden välein ulkopuolinen taho arvioi työtämme laajalti.

Suomen World Visionin rahankäyttöä valvotaan. Tilintarkastustoimisto KPMG tarkastaa tilimme, ulkoasiainministeriölle laadittavan yksityiskohtaisen raportin varojen käytöstä sekä lääninhallitukselle raportoitavan rahankeräystilityksen.

Kummit voivat perehtyä työmme tuloksiin vuosikirjeessä, kuukausittain ilmestyvässä uutiskirjeessä ja World Vision -lehdessä. Kerran vuodessa kummi saa kummilapseltaan vuosiraportin, jossa on kummilapsen uusi kuva, tervehdys ja tietoa viime aikojen työstämme.

Kummit voivat myös itse vierailla kummilapsensa luona omatoimimatkalla tai Suomen World Visionin järjestämällä opintomatkalla. Samalla voi omin silmin todentaa avun perillemenon.

Asiakaspalvelumme vastaa kaikkiin kummiutta koskeviin tiedusteluihin. 

Suomen World Vision on ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö, Vastuullinen lahjoittaminen VaLa ry:n perustajajäsen sekä itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä World Visionia.


Mitä minä saan kummina?

Kummius kasvattaa tuntemusta eri kulttuureista ja antaa auttamisen iloa. 

Saat säännöllisesti tietoa kummilapsestasi ja siitä työstä, jota tuellasi tehdään. Sinulla on myös mahdollisuus tutustua muihin kummeihin kummitapahtumissa ja muun muassa Facebookissa.

Kun olet ilmoittautunut kummiksi, saat perustiedot kummilapsestasi ja työstä, jota teemme hänen asuinalueellaan. Joka vuosi saat vuosiraportin, jossa on kummilapsesi uusi kuva, tervehdys sekä tietoa viime aikojen työstämme. Saat kummilapseltasi myös joulukortin.

Halutessasi voit kirjoittaa kummilapsellesi tai tavata hänet hänen kotiseudullaan.

Kummina saat kerran vuodessa ilmestyvän World Vision -lehden, kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän sähköisen uutiskirjeen, vuosikirjeen ja videoita, jotka kertovat työmme edistymisestä.

Kummina voit olla varma, että sinua ajatellaan lämmöllä tuhansien kilometrien päässä.
 

Kuinka kauan kummisuhde kestää?

Kummisuhde yhteen lapseen päättyy, kun World Visionin työ on tullut hänen kotiseudullaan päätökseen ja alueen lapsilla on edellytykset hyvään tulevaisuuteen.

Yhdellä kummilla voi olla samanaikaisesti useita kummilapsia, mutta yhdellä kummilapsella voi olla vain yksi kummi kerrallaan.

Kummin suhde kummilapseensa voi joskus päättyä siksi, että kummilapsen perhe muuttaa pois hankealueelta esimerkiksi työn perässä. On myös mahdollista, että lapsi muuttaa opintojen vuoksi toiselle paikkakunnalle tai muualla asuvien sukulaisten luo. Tällöin ehdotamme kummille uutta avun tarpeessa olevaa kummilasta.

Jos joudut keskeyttämään kummiutesi, Suomen World Vision sitoutuu huolehtimaan kummilapsesta.

 

Millä perusteella Suomen World Vision valitsee avustuskohteensa?

Teemme työtämme maailman köyhimpien lasten ja perheiden parissa. Kun valitsemme avustuskohdetta, tärkeitä asioita ovat lapsikuolleisuus, lukutaito, koulutus-, varallisuus- ja työllisyysasteet sekä tasa-arvokysymykset.

Suomen World Visionilla on pitkäkestoisia kehitysyhteistyöhankkeita kuudessa maassa: Keniassa, Ugandassa, Kambodzassa, Intiassa, Sri Lankassa, Kolumbiassa ja Perussa.

Esimerkiksi Intia luokitellaan nykyään keskituloiseksi maaksi. Siitä huolimatta kolmasosa maailman aliravituista lapsista on intialaisia. Varallisuus ja hyvinvointi ovat jakautuneet Intiassa hyvin epätasaisesti.

Aloite yhteistyöhön voi tulla paikalliselta yhteisöltä tai kyseisen maan World Visionilta.
Sen jälkeen alueella tehdään jopa kahden vuoden mittainen taustatutkimus, ennen kuin päätös yhteistyön käynnistymisestä solmitaan. On tärkeää, että alueen asukkaat ja viranomaiset lähtevät työhön aktiivisesti mukaan. Yhteistyössä laaditaan 10–15 vuotta kestävä kehitysyhteistyöohjelma, jonka suuntaa ja toimintatapoja seurataan säännöllisesti.

 

Millä perusteella kummilapset valitaan?

Kummilapset valitaan yhteisön köyhimmistä perheistä. Valintaan vaikuttavat muun muassa perheen taloudellinen ja terveydellinen tilanne sekä sosiaalinen asema. Lapset ovat yleensä kouluaan aloittelevia tai muutoin eniten tukea tarvitsevia.

Kummilapsen valinnassa on myös tärkeää, että perhe sitoutuu tukemaan lapsen koulunkäyntiä, eikä lapsi joudu keskeyttämään kouluaan mennäkseen töihin.


Auttaako World Vision kaikkia uskontoon ja etnisyyteen katsomatta?

Kyllä. Autamme kaikkia uskontoon ja etnisyyteen katsomatta. Apumme ei katso avun saajan uskontoa. Maissa, joissa työskentelemme, on useita eri uskontoja: esimerkiksi Intiassa buddhalaisia ja hindulaisia ja Sri Lankassa muslimeja. Työmme perustuu kristilliseen lähimmäisenrakkauteen, mutta emme tee lähetystyötä.  
 

Voiko yritys ryhtyä kummiksi?

Kyllä! Myös yritys voi ryhtyä kummiksi 840 eurolla vuodessa. Kummimaksu on useimmiten verovähennyskelpoinen.