Kummius on vaivaton tapa auttaa

Sutelaisten perhe on kahden kenialaislapsen kummi. Aktiiviselle perheelle kummius on helppo tapa antaa kehitysmaiden lapsille uskoa tulevaisuuteen.

- Meidän perheellämme on kaksi kummilasta, Mercy ja Gideon. He ovat kaksi pientä saman kylän tenavaa Keniasta. Gideon on ollut kummilapsemme 1,5 vuotta ja Mercy-tyttö puolisen vuotta, kertoo perheen isä Esa.

- Mercy asuu vaatimattomissa oloissa, pienessä kylässä Kenian Ngoswetissa. Hänellä on veli ja neljä siskoa. He asuvat varsin alkeellisissa olosuhteissa: äiti ja isä tekevät satunnaisia töitä, puunkeräämistä ja sen sellaista, eikä heillä ole vakituista työpaikkaa. Tärkeätkin palvelut ovat pitkän jalkapatikan päässä, sillä kylässä ei ole sairaalaa, eikä terveydenhuoltoa.

- Ngoswet on uusi kohde, jossa kummien työ on vasta alkanut. Siksi on mukava nähdä, miten tämä hanke kasvaa ja rakentaa uutta hyvää kylään.

Kaikki alkoi halusta auttaa

- Meistä tuli kummeja, kun naapurimme kertoi meille tästä mahdollisuudesta. Tuntui heti hyvältä ajatella, että olisi olemassa helppo tapa auttaa perhettä jossain kaukana. Ensin yhden kummilapsen perhettä ja yhteisöä, sitten näiden molempien.

- Tuntuu hyvältä tietää, että joku tuolla kaukana saa vähän paremman tulevaisuuden meidän pienellä panoksella. Se on meille niin helppo ja vaivaton antaa. Samalla tiedämme, että se menee perille ja sillä on siellä iso merkitys.

Kummius ei vaadi suuria

Miten kahden lapsen kummius mahtuu aktiivisen perheen kalenteriin?

- Helposti, kertoo perheen isä.

- Kummilapsen ottaminen on helppoa. Se ei vaadi mitään erikoisempia toimenpiteitä. Kummius voi olla pelkkä pienen kummirahan antaminen kerran kuussa.

- Toiset haluavat lähettää kirjeitä ja käydä tapaamassa kummilastaan, mutta pelkkä suoraveloituskin riittää. Pienimmillään tähän toimintaan pääsee mukaan 29 eurolla kuussa. Se on täällä pieni raha, mutta kohteissa sillä saadaan paljon aikaan.

”Usko omaan tekemiseesi”

Kenialaisen lapsen elämä on kovin erilaista verrattuna suomalaisen nuoren arkeen. Mitä 14-vuotias Mitro toivoisi kummilapsilleen?

- Tiedän, että kummilapsillamme on paljon tehtävää ja työtä. Heillä ei ole sellaista elämää, jossa saisi harrastaa, leikkiä ja olla vapaasti kavereitten kanssa niin kuin me täällä saamme. Elämä siellä on paljon rankempaa.

- Raha, jonka annamme kummilapselle, tuntuu meistä pieneltä. Siellä se kuitenkin merkitsee paljon. Se on iso apu ja mahdollistaa muun muassa koulunkäynnin.

- Jalkapalloa harrastaessa olen itse oppinut, että tärkeintä on uskoa omaan tekemiseensä ja jatkaa eteenpäin siinä, mikä on itselle tärkeää. Toivoisin, että kummilapset oppisivat saman: uskomaan unelmiinsa ja itseensä.
 

Kummit muuttavat lapsen elämän pysyvästi.