”Kukaan ei pärjää yksin, ei täällä eikä siellä”

 

- Nuoren on tosi hyvä olla kummi, sanoo 20-vuotias Janette Mikkola. Kummius onkin hänelle tapa paitsi tehdä hyvää, myös tarjota kehitysmaan nuorille vertaistukea. 

- Perheellämme on neljä kummilasta: Dolly ja hänen veljensä Keshawa Intiasta, 11-vuotias Janet Ugandasta sekä uusin tulokas Ivy Keniasta. Me halusimme auttaa näitä lapsia niin, että he pääsisivät kouluun ja voisivat tavoitella omia unelmiaan.

- Alun perin äitini alkoi tutkia kummitoimintaa ja World Visionin tapaa toimia. Hän sitten sai minutkin innostumaan, ja tästä on tullut minulle iso juttu.

- On ihanaa olla osa näiden lasten elämää. Tuolla kaukana on joku, jolle on niin tärkeä - se tuntuu aivan mahtavalta. On valtavan hyvä tunne, kuinka kirjeiden ja kuvien välityksellä joku voi itsellekin tulla niin tärkeäksi.

Nuori nuoren tukena

Kummius on Janetelle luonteva tapa auttaa toista. Nuoren kummin antama vertaistuki toiselle nuorelle on tärkeä osa hänen kummiuttaan.

- Mielestäni juuri nuorten on hyvä olla kummeina: olla tukipylväitä toisille nuorille ja kertoa että kannattaa tavoitella omia unelmiaan. Kummius antaa paljon myös omaan elämääni. Kun tuntee auttavansa muita, se antaa itsellekin joka päivä. Näin oppii arvostamaan asioita ihan eri tavalla.

- Kummius on tärkeää, koska kukaan ei pärjää yksin. Ei täällä, eikä siellä kaukana. Jokaisen pitäisi pystyä auttamaan toista ja olla toisten tukena.

Opintomatka näytti kummiuden vaikutukset

- Olen käynyt opintomatkalla Intiassa World Visionin kautta. Hienointa matkalla oli tavata kummilapset ja nähdä, että apu oikeasti menee perille: aikuiset ja lapset ovat saaneet apua ja koulutusta.

- Toinen kummilapsemme oli ollut kummiutemme alussa aliravittu ja kun hänen sisaruksensa syntyi, oli tilanne pahentunut. World Visionin kautta lasten vanhemmat olivat saaneet ravintokoulutusta, ja molemmat lapset voivat nyt hyvin. Siitä tuli todella hyvä olo ja mieli.

- Kirjeiden välityksellä tilannetta ei niin hyvin nähnyt ja ymmärtänyt. Kun sitten pääsi sinne paikan päälle ja sai tavata tyttöä, oli upea huomata, että muutokset koko yhteisössä ovat olleet suuria.

Kummit muuttavat lapsen elämän pysyvästi.