Henna-Liisa ja kummilapsi Rosa: yhteinen sävel löytyi helposti

 

Henna-Liisa Kaihovirran perheellä on aina ollut kummilapsia. Oman kummilapsen kanssa kummisuhde on kuitenkin syventynyt entisestään. Yksi syy tähän on Henna-Liisan ja kummilapsi Rosan samanlainen elämäntilanne.

- Kummilapseni on 13-vuotias Rosa, joka asuu Perussa.  Hänen perheeseensä kuuluvat isä, äiti, isosisko ja koiria. Olemme molemmat lyhytkasvuisia.

- Rosasta tuli kummilapseni vuonna 2015. Olemme perheenä olleet kummeja jo pidemmän aikaa. Kun muutin kauemmas opiskelemaan, halusin myös oman kummilapsen, jotta saan kirjeitä myös kotiini. Seuraan toki yhä myös perheemme kummilasten elämää.

Kummi on läsnä lapsen arjessa

- Kummius tuntuu tosi merkitykselliseltä, koska siinä pääsee syvälle arkeen siellä kaukana. Uutisista ja dokumenteista kuulee tietysti sen, mitä tapahtuu toisella puolen maailmaa. Kummina koen kuitenkin olevani yhteisön jäsen ja osa ihmisten arkea siellä kaukana.

- Tuntuu ihanalta, että jossain tuolla on olemassa lapsi, jolle olen tärkeä. Samalla se on haikeaa, koska en tiedä, tapaammeko koskaan.

Arjen pienet haasteet yhdistävät

- Olin jo kauan miettinyt, olisiko minusta kummiksi, onko minulla aikaa kirjoittaa ja vastata kirjeisiin. Sitten luin World Visionin lehdestä lyhytkasvuisesta Rosasta, joka kaipasi kummia. Silloin tajusin, että tällaista tilaisuutta ei tule toista - se on nyt tai ei koskaan.

- Suhteemme Rosan kanssa on erityinen, koska olemme molemmat lyhytkasvuisia. Ymmärrämme toistemme käytännön elämän pieniä haasteita ja arkipäivän rajoitteita, kuten sen, että joskus voi olla vaikea päästä johonkin tiettyyn paikkaan. Suhteemme on pohjimmiltaan kuitenkin varsin tavallinen: emme jatkuvasti korosta sitä, että olemme lyhytkasvuisia, vaan kirjoitamme ihmisenä ihmiselle.

- Auttamisessa parasta on se tunne, että sillä on merkitystä molemmin puolin. Me molemmat sekä annamme että saamme tästä paljon, mikä on todella palkitsevaa. On tärkeää, että voi auttaa tiettyä perhettä ja samalla koko yhteisöä. Sillä on tosi iso merkitys, että autan parantamaan Rosan koko elinympäristöä.
 

Kummit muuttavat lapsen elämän pysyvästi.