Bengtin ja Sadun kummilapsi on uusperheen yhteinen lapsi

Bengt Leanderilla ja Satu Wivolinilla on kaksi kummilasta Perussa. Heille yhteiset kummilapset ovat osa perhettä ja kummius vaikuttava tapa katkaista köyhyyden kierre ainakin yhden perheen kohdalla.

- Meillä on kaksi kummityttöä Perussa: 11 vuotta täyttävä Kristina ja hänen nelivuotias pikkusiskonsa Zayhuri. He asuvat Liman eteläpuolella sijaitsevassa El Salvadorin slummissa, kuvailevat Bengt ja Satu kummilapsiaan.

- Kristina oli 2-vuotias, kun otimme hänet kummilapseksemme. Olemme olleet hänen kummejaan jo 9 vuotta. Hänen pikkusiskostaan tuli kummilapsemme, kun kävimme Perussa ja ihastuimme koko perheeseen, kertovat Bengt ja Satu.

- Ryhtyessämme kummeiksi emme oikein tienneetkään mihin alamme. Nyt meillä on vahva side tyttöihin. Meillä on omien lastemme valmistujaiskuvat kotimme seinällä, ja kummilasten kuvat ovat siinä samassa rivissä. He ovat osa perhettämme.

Järjestön valinnassa painoi luotettavuus

- Tavatessamme meillä oli molemmilla jo aikuiset lapset, joten totesimme, että haluamme yhteisen kummilapsen. Kummitoiminta onkin kohdallamme personoitunut näihin kahteen lapseen: kummiuden kautta koemme heidät meille todella tärkeiksi, kertoo Satu.

Miten pariskunta sitten päätyi mukaan kummitoimintaan?

- Olin kuullut kummitoiminnasta kaverilta, jolla oli ollut kummilapsi jo pitkään. Hyvän tekeminen kummilapsen kautta tuntuikin hyvältä ajatukselta. Tutustuessamme toimijoihin huomasimme pian, että World Vision on kansainvälinen ja luotettava järjestö.

- Olimme jo etukäteen päättäneet, että haluamme auttaa tyttölasta. Peru valikoitui kohteeksi siksi, että me koimme siellä olevan eniten tekemistä. Syy Kristinan valintaan oli loppujen lopuksi yksi kuva World Visionin www-sivustolla. Sieltä hän katsoi vakavana, ja me klikkasimme kuvaa.

- Kummitoiminnan avulla pystyy pienellä summalla kuukaudessa auttamaan suurta määrää ihmisiä Perussa. He saavat tietoa esimerkiksi siitä, miten vältytään anemialta ja mistä saa puhdasta vettä.

Lämmin suhde perheeseen syntyi kummimatkalla

World Vision järjestää kummeille opintomatkoja kummilasten kotiseuduille. Bengt ja Satu tutustuivat Kristinan elämään Perussa ja vaikuttuivat kokemastaan.

- Kummimatka oli tärkeä henkilökohtaisen suhteen muodostamisessa. Ennen kummimatkaa koimme, että meillä oli kummilapsi Perussa. Nyt meillä on enemmän: tytär. Toivomme, että pystymme jatkamaan kummimatkan tunnetta ja välittömyyttä kirjeenvaihdossa.

- Kristinan oli tietysti vaikea ymmärtää, mikä Suomi on. Jutellessamme hän oppi, että Suomi on kaukainen maa, jossa on lunta, mutta sen tarkemmin hän ei varmaan ainakaan vielä asiaa ymmärrä.

- Erityisen vaikutuksen meihin tekivät Perussa koulut ja ihmisten yritteliäisyys. Esimerkiksi kotitalousluokassa leivottiin ananaskakkuja, joita sitten myytiin vanhemmille ja lähiseudun asukkaille. Saaduilla tuloilla ostettiin jauhoja ja tarvikkeita luokalle, jotta kakkuja voidaan tehdä kotitaloustunneilla lisää. Tuollainen rahankäyttö ja käytännöllisyys tekivät vaikutuksen.

- Näimme, miten kummien avustuksella on ostettu pöytiä, tuoleja ja vihkoja kouluun. Apu on kuitenkin paljon enemmän. Erilaisissa projekteissa on koulutettu vapaaehtoisia, jotka puolestaan pitävät nyt alueella esimerkiksi ravintokoulutuksia äideille. Tällä on ollut suuri vaikutus aliravitsemuksen torjuntaan ja lasten hyvinvointiin.

Auttamisen ilo palkitsee

- Auttamisessa parasta on auttamisen ilo. Se on ehkä vähän itsekäs ajatus, mutta auttaminen todella  tuottaa paljon iloa. Ennen kaikkea merkityksellistä on, että näkee avun menevän perille ja vaikuttavan: äidit oppivat tekemään ravintorikasta ruokaa, lapset pääsevät kouluun ja niin edelleen. Pikkurahalla voi tehdä tosi paljon hyvää.

- Haluamme ainakin yhden lapsen kohdalla katkaista köyhyyskierteen. Emme voi muuttaa koko maailmaa, Perua tai El Salvadoria, mutta voimme auttaa tätä yhtä lasta pääsemään eteenpäin. Toivommekin, että naisten, lasten ja erityisesti tämän yhden lapsen saaman avun kautta syntyisi pysyvä muutos koko yhteisön hyvinvointiin.

Kummius auttaa lapsen lisäksi koko yhteisöä

- Kummius antaa meille paljon. Kirjeet ovat meillä niin odotettuja: mitä terveisiä on, ovatko meidän lahjamme menneet perille? Kummien maksama kuukausiavustushan menee koko kummilapsen yhteisölle, mutta lisäksi lapsille voi lähettää pieniä lahjoja, kuten pinnejä, kyniä ja vihkoja. Tuntuukin hyvältä, kun nämä lahjat näkyvät kuvissa ja kirjeissä.

- Kummi pystyy pienellä summalla auttamaan suurta määrää ihmisiä. Missä muussa avustustoiminnassa voit tietää, että pieni avustus riittää suureen apuun?

Kummit muuttavat lapsen elämän pysyvästi.