Kambodza/ Santuk

Santuk - aluekehitysohjelma Kambodza

Santuk sijaitsee Keski-Kambodzan maaseudulla Kampong Thomin maakunnassa noin 150 kilometrin päässä pääkaupunki Phnom Penhista. Aluekehitysohjeman alueella asuu noin 45 000 ihmistä ja kummilapsia on noin 1500. Ohjelman hyödynsaajia ovat lapset, erityisesti alle 5-vuotiaat, ja nuoret. Työssä otetaan huomioon haavoittuvat ryhmät, kuten kaikkein köyhimmät perheet ja vammaiset. 
 
Vain joka viidennellä alueen asukkaista on käytettävissään puhdasta vettä. Kaivovesi on monin paikoin saastunutta ja kuivan kauden aikana vesi loppuu kokonaan.  Vain joka kolmannessa kotitaloudessa on vessa. Ripuli ja muut likaisesta vedestä johtuvat sairaudet olivat yleisiä. 
 
Ratkaisu
Autamme asukkaita puhdistamaan ja kunnostamaan kaivoja ja opetamme, miten he voivat ottaa sadevettä talteen kuivia jaksoja varten. Neuvomme rakentamaan käymälöitä. Opetamme, mikä merkitys hyvällä hygienialla on lasten terveydelle. Kerromme, millä tavoin ripulia tulee hoitaa kodeissa ja klinikoilla.  
Liian moni lapsista keskeyttää koulunsa ja joutuu töihin. Kouluopetuksessa on parantamisen varaa: 60 % alakoulun päättävistä osaa lukea. 
 
Ratkaisu
Kehitämme kouluopetuksen laatua neuvomalla opettajille uusia opetusmetodeja. Lapset ja nuoret käyvät kerhoissa, joissa heitä tuetaan tuntemaan omat oikeutensa. Lapset oppivat vaikuttamaan omaan elämäänsä ja tulevaisuuteensa. 
Suurin osa perheistä elää pienviljelyllä, mutta satoa ei tule säännöllisesti eikä riittävästi. Perheet hajoavat, kun vanhemmat joutuvat lähtemään vierastyöläisiksi. Niukasta toimeentulosta ja ripulista johtuen alueen lapsista 62 % oli aliravittuja.
 
Ratkaisu
Ohjaamme asukkaita saamaan uusia toimeentulokeinoja mm. pienyrittäjyyden kautta. Opetamme luonnonmukaisia keinoja joilla maanviljelijät voivat parantaa satojaan. Koulutamme nuorista terveysvapaaehtoisia, jotka kuntouttavat aliravittuja lapsia ja neuvovat omissa kylissään perheille, mikä merkitys hyvällä hygienialla on terveydelle. 

Näin World Vision auttaa Santukissa

Santukin ohjelma käynnistyi vuoden 2017 alussa. Pääyhteistyökumppani on Kambodzan World Vision, joka vastaa ohjelman toteutuksesta ja varojen käytöstä. Ohjelmaa tehdään yhteistyössä paikallisten toimijoiden kuten koulujen, terveyskeskusten ja poliisin, sekä paikallisten virkahenkilöiden ja uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Aluekehitysohjelman alueella toimii myös useita paikallisia kansalaisjärjestöjä, joita tuetaan ottamaan lisää vastuuta alueensa kehityksestä.  
 
Hankkeen tiedot
 
Painopistealueet:
Vesi ja sanitaatio, lasten oikeudet, toimeentulo
 
Hanke: Santuk
Tyyppi: aluekehitysohjelma
Maa: Kambodza
Tila: käynnissä
Päätoimeentulo: maanviljely, siirtotyöläisyys
Kieli: khmer
Uskonto: buddhalaisuus 
Alkaa: 2017
Päättyy: 2032
Asukkaita: 45 000
Pääyhteistyökumppanit: World Vision Kambodza
Muut kumppanit: Alueen kansalaisjärjestöt, joilla on lasten hyvinvointia edistävää toimintaa, paikallishallinto, hyödynsaajat
 
Kehitystavoite:
Parantunut lastensuojelu, sekä lasten ja yhteisöjen kohentunut terveydentila ja koulutus. 
 
Välittömät tavoitteet:
1. Vähentää vesiperäisten sairauksien esiintyvyyttä alueen yhteisöissä ja kouluissa nuorten johdolla.
2. Kohentaa lasten ja nuorten lukutaitoa, sekä parantaa lasten hyvinvointia ja osallistamista.
3. Varmistaa että alueen lapset ja äidit ovat terveitä ja ravittuja.
 
Budjetti: 346 535 € vuonna 2019
Ohjelmasta vastaa: Saara Nokelainen
OECD:n DAC-luokitus 43040