Meibeki - aluekehitysohjelma, Kenia

 

Huom!

Tämä sivu on arkistoitu eikä sen sisältämiä tietoja enää päivitetä. Huomioithan että tieto saattaa olla vanhentunut. Etusivulle ja muille ajantasaisille sivuille pääset valitsemalla ylänavigaatiosta haluamasi sivun.

Näin World Vision auttaa

Meibekin aluekehitysohjelma sijaitsee Länsi-Keniassa 360 kilometrin päässä Nairobista. Toiminta-alueella alueella asuu n. 44 000 ihmistä. Suoraan kehitysohjelmasta hyötyy 32 000 ihmistä ja epäsuorasti n. 11 000 ihmistä.

Pääyhteistyökumppani on Kenian World Vision, joka vastaa ohjelman toteutuksesta. Yhteistyökumppaneihin kuuluvat myös eri sektoreista vastaavat ministeriöt ja aluehallinnon virkamiehet sekä uskonnolliset yhteisöt.

Alueella toimii useita paikallisia kansalaisjärjestöjä, jotka ajan mittaan ottavat lisää vastuuta kehityksestä. Vesikomitea on ottanut vastuun vesiosuuskunnan hallinnoimisesta ja vesijohtoverkoston huollosta ja ylläpidosta ja työllistänyt jo kymmenkunta paikallista. Osakkaat maksavat vedestä pientä käyttömaksua, jolla katetaan huoltokulut. Hyödynsaajat osallistuvat ohjelmaan sisältyvien hankkeiden eri vaiheisiin; suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan.

Yksi keskeisimmistä tavoitteista edellisillä ohjelmakausilla on ollut puhtaan juomaveden saaminen asukkaitten ulottuville.Tällä hetkellä vesijohtoverkosto koostuu yli 130 kilometriä pitkästä putkistosta. Puhdas vesi on tuonut pysyvää positiivista muutosta yli 35 000 ihmisen elämään. Yli 7000 lapsella on nyt mahdollisuus käydä koulua ja tehdä läksyjä, kun aikaa ei kulu vedenkantoon.

Lasten koulunkäynnin edellytysten parantamiseksi on kunnostettu vanhempien kanssa luokkahuoneita ja jo yli 2 500 lasta opiskelee kunnostetuissa tiloissa. Ohjelman tuella on valmistunut kaksi asuntolaa lukiolaistytöille.

Hiv-valistusta annetaan tukiryhmissä, seminaareissa ja hankkeen alueelle avatuissa testauspisteissä. Lääkitystä on saatavilla hankkeen alueella. Stigma on edelleen merkittävää, vaikka ohjelman edetessä yhä useampi hi-viruksen kantaja on tullut julkisuuteen ja saanut apua.

Aidsin takia orvoiksi jääneitä lapsia on noin tuhat ja heistä noin 500 saa tukea koulutukseen ja ruuantuotantoon. Myös lasten rokotukset ovat yleistyneet alueella. Tällä hetkellä 90% alle viisivuotiaista on saanut kaikki heille kuuluvat rokotukset.

Lasten osallistumista yhteiseen päätöksentekoon rohkaistaan lasten parlamentin kautta. Lapsilla ja nuorilla on edustajansa kyläkomiteassa ja vesikomiteassa.

Veden saaminen lähelle talouksia on vapauttanut aikaa muihin töihin sekä tuonut uusia ansiomahdollisuuksia mm. vihannestenviljelyn ja maatalouden ja karjanhoidon alalla.

Myös naisten asemassa näkyy paranemista: useita naisia toimii kyläpäällikkönä ja tyttöjen koulunkäynti on selvästi lisääntynyt.

Tavallinen päivä kummilapsen elämää

Oscar, Meibeki, Kenia

10-vuotias Oscar tietää, että kun varis raakkuu aamulla, on aika herätä. Äiti nousee ensimmäisenä sytyttämään tulen ja laittamaan teetä. On mukava herätä, kun tuli ritisee nuotiossa ja lämmittää majaa. Oscar juo aamuteen ennen kouluun lähtöä.

Kolmasluokkalainen Oscar menee kävellen kouluun, joka on kahden kilometrin päässä. Koulupäivä alkaa kahdeksalta. Koulussa opetetaan mm. matematiikkaa, englantia, suahilia sekä tiede- ja taideaineita. Oscarin lempiaine on englanti. Koulussa ei tarjota ruokaa, joten lounastauolla Oscar kävelee koulusta kotiin. Lounaaksi hän syö yleensä maissia tai papuja. Välillä äiti sanoo aamulla, ettei heillä ole lounaaksi ruokaa. Silloin Oscar jää koulun pihalle leikkimään. Iltapäivällä koulu jatkuu. Vaikka koulunkäynti onkin ilmaista, koulukirjat ja koulupuku ovat maksullisia, mikä kiristää köyhän nelilapsisen yksinhuoltajaperheen taloutta.

Koulupäivä päättyy neljältä, minkä jälkeen Oscar kävelee takaisin kotiin. Oscarilla on World Visionilta saatu lamppu, jonka valossa valossa läksyjen teko onnistuu pimeässäkin. Vapaa-ajallaan Oscar pelaa mielellään jalkapalloa. Oscar on myös vuohen ylpeä omistaja! Vuohen hoito viekin suuren osan Oscarin vapaa-ajasta. Hän vie vuohen joka päivä naapurin poikien kanssa syömään laitumelle, antaa juotavaksi vettä ja jauhaa maissia. Kohta Oscarin vuohi saa kilejä, ja Oscar odottaa myös juotavaksi vuohenmaitoa, joka on erityisesti lasten herkkua. Oscarin äiti osaa kenialaisille naisille harvinaisen taidon, polkupyörällä ajamisen, ja äiti aikoo opettaa Oscarinkin ajamaan pyörällä.

Illalla koko perhe kerääntyy syömään äidin valmistamaa ugalia eli maissipuuroa, jonka kanssa juodaan omasta lehmästä lypsettyä maitoa. Iltaisin Oscar istuskelee usein majan ovella. Hänestä on kiva katsella tähtiä ja kuunnella sirkkojen siritystä. Yhdeksän aikaan illalla on aika mennä nukkumaan. Pitkän, puuhakkaan päivän jälkeen on ihana päästä omalle makuusijalle. Oscarin nukkumapaikka on keittiömajassa, jossa hänellä on patja, peitto ja sen yllä hankkeelta saatu moskiittoverkko. Näin hän voi nukkua ilman, että hyttyset häiritsevät yöunta, eikä malariatartuntaakaan enää tarvitse pelätä.

Kolme vuotta World Vision -kummilapsena olleen Oscarin äiti toteaakin tyytyväisenä: ”Oscarin kummius on ollut suureksi siunaukseksi koko perheelle”.

Kenian Meibekin kummilapsihanketta tukevat:

Info Center Finland Oy
www.infocenter.fi

 

Maatiedot

Kenia sijaitsee päiväntasaajalla Itä-Afrikassa, Intian valtameren rannikolla. Somalian ja Tansanian lisäksi Kenian naapurimaita ovat Uganda, Sudan ja Etiopia.

Keski- ja Länsi-Kenian ylängöt ja suuren hautavajoaman laakso muodostavat Kenian selkärangan. Ylänköjen korkeimmat vuoret ovat Mount Kenya ja Mount Elgon. Kostea rannikko, Länsi-Kenian hedelmällinen Victoriajärven alue ja kuiva pohjoinen muodostavat maan, jossa ilmasto ja pinta-ala ovat hyvin vaihtelevia.

Kenia itsenäistyi vuonna 1963. Jännitteitä siirtomaavaltaa vastaan oli nähtävissä jo 1920-luvulla, mutta ne voimistuivat Jomo Kenyattan astuessa yhteisenä johtajana esiin toisen maailmansodan jälkeen. Maan suurimpiin kuuluvan Kikuju-heimon avulla Kenyatta johti vastarintaa, jonka tuloksena oli Kenian itsenäisyys.

Kenian viralliset kielet ovat englanti ja suahili. Lisäksi maassa puhutaan eri heimojen paikallisia kieliä, kuten kikujua, luthiaa, luoa ja kikambaa. Keniassa on yli 70 heimoa. Kristittyjä on 78%, muslimeja 10% ja heimouskontoihin kuuluvia 10%.

Keniassa noin 60 prosenttia maaseudulla asuvista elää köyhyysrajan alapuolella, ja puolet kenialaisista ansaitsee vähemmän kuin yhden dollarin päivässä. Rikas kymmenesosa on keskittynyt Nairobin ympäristöön, samoin sadattuhannet slummien asukkaat. Köyhimpiä ovat pientaloudet, maattomat ja naisten johtamat kotitaloudet.

Hankkeen tiedot

Painopistealueet
Vesi, varhaiskasvatus.

Hanke Meibeki
Tyyppi aluekehitysohjelma
Maa Kenia
Tila Käynnissä
Pääkielet kalenji, suahili, englanti
Pääuskonto kristinusko
Päätoimeentulo maatalous
Alkaa 2004
Päättyy 2017
Asukkaita 34 000
Kummilapsia 1920
Pääyhteistyökumppanit Kenian World Vision
Muut kumppanit
Ministeriöt, aluehallinnon virkamiehet, uskonnolliset yhteisöt, kansalaisjärjestöt sekä hyödynsaajat.

Pinta-ala 200
Kehitystavoite
Meibekin laakson aluekehityshankkeen asukkaiden lisääntyneet mahdollisuudet  parantaa pysyvästi elinolojaan.

Välittömät tavoitteet
Lasten koulutulosten parantuminen kansallisissa kokeissa
Hivin ja aidsin terveydellisten ja sosio-ekonomisten vaikutusten lieventäminen
Lasten elämänlaadun kohentaminen ohjelma-alueella
Kotitalouksien ruokaturvan ja toimeentulon parantaminen
Budjetti 423 000 € vuonna 2014
Hankekoordinaattori Annette Gothóni
OECD:n DAC-luokitus 43040
Lisää tietoa asiakaspalvelu@worldvision.fi

 

Vuosikirje

2014
Vuosikirje kummilapsesi asuinalueelta

Viimeiset vuodet ovat käsillä

Aurinkoinen tervehdys Keniasta ja erityisesti Meibekin hankkeesta, jossa vuoden mittaan on tapahtunut monia hyviä asioita. Kuluneen vuoden aikana olemme tehneet laajan arvioinnin tähänastisesta toiminnastamme. Tuloksien pohjalta suunnittelemme, mitä teemme viimeisen neljän vuoden aikana ja miten vastuu kehityksestä siirtyy kokonaan paikallisille.                                                                              

Oikeus terveyteen toteutuu

Kummilapsesi elää nyt terveempänä kuin 10 vuotta sitten, kun vasta aloittelimme työtämme Meibekissä.

Olemme kouluttaneet perheitä käyttämään malariaverkkoja ja suojautumaan malariatartunnoilta. Malarian esiintyvyys onkin vähentynyt huomattavasti. Vuonna 2008 alle 5-vuotiaista 26 % sairasti malariaa. Tällä hetkellä vastaava luku on 11 %.

Lasten terveydentila on parantunut huomattavasti myös muilta osin. Kun aloitimme työn, vain 63 % lapsista oli saanut kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset. Nyt luku on 94 %. Useilla perheillä on nyt mahdollisuus käyttää puhdasta vettä aiempaa helpommin. Se vaikuttaa ratkaisevasti lasten terveyteen. Sairastapauksia, jotka johtuvat likaisesta vedestä, on enää puolet entisestä. Myös hygienian ylläpito on helpompaa, kun puhdasta vettä on saatavilla.

Aliravitsemus on kuitenkin vielä haaste ohjelma-alueella ja erityisesti imetyksen lisäämistä tulee vielä tukea. Lapsille on tärkeää saada riittävästi ravintoa syntymästä saakka. Ensimmäisten elinvuosien ravitsemustilanne vaikuttaa lapsen kehitykseen, ja aliravitsemuksen seuraukset haittaavat lopun elämää. Tällä hetkellä vain 37 % äideistä täysimettää lastaan ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Usein kyse on tiedon puutteesta. Äidit ruokkivat lasta samalla maissivellillä, jota muu perhe syö. Vellistä puuttuu kuitenkin useita tärkeitä ravintoaineita, joita äidinmaidossa on.

Lasten arvostus on kasvanut

Iloitsemme siitä, kuinka lasten oikeuksien puolesta tekemämme työ on menestynyt. Kummilapsesi ja hänen vanhempansa tietävät, mitä lasten oikeudet tarkoittavat.

Yhä useampi vastustaa lasten kaltoinkohtelua. 83 % aikuisista tietää, että lapsia voi kasvattaa ilman kuritusta. 96 % heistä tietää, minne voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Koulutukset ovat lisänneet lasten osallistamista yhteisten asioiden hoitoon. 40 % aikuisista kertoo huomioivansa lastensa mielipiteet ja tekevänsä päätöksiä yhdessä lasten kanssa.

Eräs osa lasten oikeuksien puolesta tehtävästä työstä on vielä pitkälti kesken. Vain 26 % lapsista rekisteröidään syntymän yhteydessä. Syntymätodistus takaa lapselle henkilöllisyyden, joka on edellytys oikeuksien toteutumiselle, kuten elintärkeiden terveyspalveluiden saannille. Todistusta tarvitaan myös peruskoulun päättökokeeseen ilmoittauduttaessa. Syntymätodistus jää usein Keniassa hankkimatta, koska sen merkitystä ei ymmärretä ja se on haettava kaukaa.

Lämmin kiitos teistä jokaiselle tuesta Meibekin lapsille ja heidän perheilleen. Yhdessä tukemme moninkertaistuu!

Annette Gothóni

Ohjelmakoordinaattori, Lapsen oikeuksien neuvonantaja

Kaikissa kummiutta koskevissa asioissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 096 818 300.

Meibekin kummeilla on oma Facebook-ryhmä. Voit halutessasi hakeutua mukaan erään kummimme perustamaan Meibekin kummien Facebook-ryhmään:

Facebok-ryhmään >