Perjantaina 24.2. tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun sota Ukrainassa pakotti miljoonat ihmiset pakenemaan kodeistaan. World Vision on ollut auttamassa heitä kriisin alusta asti ja on tavoittanut tähän mennessä yli 650 000 avuntarvitsijaa Ukrainassa, Romaniassa, Moldovassa ja Georgiassa.
Olemme huolehtineet ihmisten perustarpeista ja jakaneet esimerkiksi raha- ja ruoka-apua. Hätäavun lisäksi olemme tarjonneet muun muassa psykososiaalista tukea sekä apua pakolaislasten koulunkäynnin jatkumiseen.
Tässä artikkelissa tutustumme ukrainalaisiin ja kerromme, millaista apua on toimitettu perille.
Sacha
– Olin hyvin peloissani. En tiennyt, mitä oli tapahtumassa ja minne olin menossa. En tiennyt, mitä tapahtuu opinnoille. Kaikki oli sekavaa ja oloni oli tyhjä.
Alkujärkytyksen jälkeen Sacha ymmärsi, että hänen täytyy palata kouluun Romaniassa.
– Se olit tosi pelottavaa, koska olen ujo ja minun on vaikea tutustua uusiin ihmisiin, etenkin, kun he eivät puhu samaa kieltä.
Romanialaiset ovat olleet todella mukavia, mutta Sacha kaipaa ukrainalaista koulua. Sota on kuitenkin muuttanut suhtautumista elämään.
– Tämä kokemus on tuskallinen ja se muuttaa ihmisen täysin. Olen nyt vahvempi ja sopeudun paremmin. Ei pidä menettää toivoa, vaan ymmärtää, että elämä ei ole ohi.
World Vision on tähän mennessä auttanut yli 24 500 lasta ja aikuista tarjoamalla mielenterveyspalveluita ja psykososiaalista tukea. Lisäksi lähes 28 000 lasta on saanut tukea opintojen järjestämiseen.
Volodymyr
World Vision auttaa naapurimaiden ohella myös Ukrainassa. Ruoka-avun ohella järjestö on muun muassa jakanut 85 000 siemenpakettia 18 000 ihmiselle. Tavoitteena on monipuolistaa perheiden ravitsemusta ja parantaa ruokaturvaa.
Yksi paketin saaneista on kahden lapsen isä Volodymyr, joka joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan vauvaa odottavan perheensä kanssa Ukrainan sisällä. Stephanie (4) ja Alisa (3) työskentelivät kylvöaikaan yhdessä isänsä kanssa väliaikaisen kodin puutarhassa ja opettelivat kasvatusprosessia.
Tatiana
World Vision on työskennellyt Romaniassa 32 vuotta ja aloitti heti pakolaiskriisin alkuvaiheessa tiiviin yhteistyön hallinnon sekä muiden järjestöjen kanssa pääkaupunki Bukarestissa. Messukeskus Romexpossa toimii nyt kohtauspaikka, josta ukrainalaiset pakolaiset voivat saada monenlaista tukea.
Aiemmin messujen ja näyttelyiden pitopaikkana toiminut Romexpo tarjoaa pakolaisille muun muassa peruselintarvikkeita, kuten öljyä, riisiä ja hedelmiä sekä vaatteita, hygieniatuotteita ja vaippoja.
– Kävijöitä on keskimäärin 800 päivittäin, arvioi World Visionin logistiikkajohtaja Mark Mitchell.
Mykolaivista paeannut Tatiana, 36, saapuu Romexpoon yhdessä kolmen poikansa ja siskonsa kanssa. Perheet voivat käydä ostoksilla 10 päivän välein.
– Ruoka-apu auttaa pitämään lapsista huolta.
Tatianan pojalla, Ivanilla, on syntymäpäivä seuraavana päivänä. Hän täyttää 13 vuotta vieraassa maassa. Ivanin syntymäpäivätoiveena on löytää jostain sushia ja käydä iltakävelyllä.
– Me haluamme sanoa kiitos kaikille, jotka auttavat. Ja kiitos siitä rauhasta, joka meillä on täällä, Tatiana sanoo.
Väsymys ja huoli näkyvät hänen kasvoillaan.
– Minua auttaa jaksamaan ajatus sodan loppumisesta, jotta voisimme palata niiden perheenjäsenten luo, jotka jäivät Ukrainaan.
Iloa kesäleirillä
World Vision tuki viime kesänä lasten kesätoimintaa Länsi-Ukrainassa. Yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa järjestettiin kesäleiri muualta paenneille sekä pakolaisia vastaanottaneen yhteisön lapsille. Leiri aktiviteetteineen toi kipeästi kaivattua vaihtelua sodan todellisuuteen. Kesäleirit olivat avoinna 5–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Leiri on erittäin suosittu ja kokosi 140 lasta yhteen jo aivan ensimmäisenä päivänä.
Lue lisää Ukrainan hätäapuoperaatiosta
Sinäkin voit auttaa
Voit auttaa Ukrainan lapsia lahjoittamalla hätäapukeräykseemme.