Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Säästöryhmien tuella perustetaan yrityksiä ja maksetaan koulumaksuja Ugandassa

Säästöryhmän lokikirja.

Otampiwaa-säästöryhmä kokoontuu joka torstai Pajulessa Pohjois-Ugandassa. Säästöryhmä toimii pankkina syrjäisellä seudulla, missä säästötilejä tai muita pankkipalveluita ei ole tarjolla.

Pääosa Otampiwaa-ryhmän jäsenistä on naisia. Ryhmän tavoitteena on nousta köyhyydestä niin, että jäsenillä on varaa maksaa lasten koulutus.

Toimintaperiaate on yksinkertainen: jokainen jäsen säästää viikottain pienen summan yhteiseen kassaan.

Säästöryhmän kokoontuminen.
Säästöryhmä pitää huolta myös muista kyläläisistä: Apua saa, vaikka ei olisi ryhmän jäsen, jos kohdalle osuu yllättävä taloudellinen takaisku tai menoerä. Globaalisti lähes 1,3 miljoonaa ihmistä osallistuu World Visionin tukemien säästöryhmien toimintaan. Yli 88 500 ryhmää säästää yhdessä ja jakaa jäsenilleen lainoja eri puolilla maailmaa.

Jäsenille lainataan vuorotellen rahaa, jota voi käyttää tärkeisiin hankintoihin tai esimerkiksi yritystoiminnan käynnistämiseen. Laina maksetaan takaisin 10 prosentin korolla.

Mahdollisuus lainaan tuo myös turvaa: äkilliset menot eivät enää suista perheiden taloutta raiteiltaan.

Säästöryhmän rahalaatikko.
Säästöyhmällä ei ole pankkitiliä, vaan rahoja säilytetään lukitussa laatikossa. Lukkoja on kolme ja jokainen avain on eri jäsenen hallussa.

Kysyimme Otampiwaa-säästöryhmän jäseniltä, mihin he ovat lainoja hyödyntäneet:

Alice säästöryhmän tapaamisessa.

Alice: “Perustin oman yrityksen ja minulla on nyt pieni apteekki. Olen koulutukseltani hoitaja. Jos omat lapset sairastuvat, minulla on nykyään varaa viedä heidät sairaalaan ja voin maksaa kaikki kouluun liittyvät maksut.”

Theresa säästöryhmän kokouksessa.

Theresa: “Jokin aika sitten sairastuin itse ja tarvitsin hoitoa. Sain ryhmältä tukea sairaalamaksuihin ja hoitotarvikkeisiin.”

Santa säästöryhmän tapaamisessa.

Santa: “Ostin lainalla vuohen. Vuohista saan rahaa, jolla voin maksaa lasteni koulumaksut. Joskus olen maksanut koulumaksuja myös lainarahalla.”

Margaret hymyilee leveästi.

Margaret: “Parasta tässä ryhmässä on se, että rakennamme uutta yhdessä. Ihmisten ongelmat ovat yhteisiä. Ongelman paino ei ole niin suuri, kun sen jakaa muiden kanssa. Lainasin rahaa ja ostin possun. Porsaita myymällä maksan lasten koulumaksuja. Olen myös hankkinut kotiini patjan ja säilytyslaatikon.”

Sinäkin voit tukea naisten säästöryhmiä

Lahjoittamalla Mimmirahastoon sijoitat tyttöjen ja naisten oikeuksiin sekä tasa-arvoisempaan maailmaan.

Kuule lisää työstämme ja tuloksistamme – tilaa uutiskirjeemme!

Olen(Pakollinen)

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden