Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Pian kolme vuotta sotaa – ei unohdeta Ukrainan lapsia

Ukrainalainen Diana pehmolelunsa kanssa katsoo kameraan.

Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni palasi äskettäin Ukrainasta. Erityisesti häntä jäi mietityttämään lasten ja aikuisten henkinen jaksaminen.

Ukrainassa on noin neljä miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Moni heistä on joutunut jättämään kotinsa monta kertaa.

– Autamme pakolaisia hätäavun lisäksi esimerkiksi asiakirjojen hankinnassa. Lapsia ei voi rekisteröidä kouluun tai päiväkotiin ilman lapsen syntymätodistusta, joka on usein kateissa pakomatkan jälkeen, Annette Gothóni sanoo.

Myös lähestyvä talvi ja energiainfraan kohdistuneet hyökkäykset pakottavat ihmisiä siirtymään paikasta toiseen. Asunnot ovat lämmityksen suhteen puutteellisia ja talvivarusteista on pulaa.

– Ilman sähköä on vaikea pärjätä talven yli. Toimitamme pakolaiskeskuksiin sekä pakolaisten koteihin muun muassa ruoka-apua, talvivaatteita ja lämmittimiä, Gothóni kertoo.

Hänen mukaansa Suomen World Vision keskittyy jatkossa yhä enemmän maansisäisten pakolaisten toimeentulon tukemiseen.

– Autamme ihmisiä löytämään töitä. Tätä tehdään jo nyt, mutta se nousee avustustyössämme vahvemmin hätäavun sekä lasten ja aikuisten psykososiaalisen tuen rinnalle.

Rikkonaista koulunkäyntiä

Tällä hetkellä yli 14,6 miljoonaa ukrainalaista eli noin 40 prosenttia maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. Suomalaisten lahjoittajien tuella ylläpidetään lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset ja vanhemmat saavat muun muassa psykososiaalista tukea, mielenterveyspalveluja ja lakipalveluita.

– Tuemme myös useita autismikirjon lapsille suunnattuja keskuksia osana vammaisinklusiivista lähestymistapaamme, Gothóni kertoo.

Lasten koulunkäynti on sodan keskellä rikkonaista. Monet koulut toimivat etänä, joten lapset erkaantuvat toisistaan.

– Tapasin useita lapsia, jotka ovat ensin opiskelleet korona-ajan etänä ja lähes suoraan jatkaneet sodan vuoksi etäkoulunkäyntiä. Osa lapsista on etäillyt jo yli neljä vuotta.

Tyttö ilman sanoja

Gothóni kohtasi useita traumatisoituneita lapsia, kuten viisivuotiaan tytön, joka oli nähnyt ihmisten kuolevan tuhoutuneen rakennuksen alle.

– Tytön perheen oma koti tuhoutui samaisessa hyökkäyksessä. Tapahtuman jälkeen tyttö ei puhunut lainkaan. Psykologit kertoivat, että moni lapsi on lopettanut puhumisen sodan kauheuksien keskellä. Nämä lapset tarvitsevat apuamme vielä pitkään.

Tuen tarve on suuri

Lasten ja aikuisten auttamiseksi on perustettu myös liikkuva yksikkö, jonka mukana kulkee kaksi psykologia, sosiaalityöntekijä ja juristi. Se jalkautuu niihin pakolaiskeskuksiin ja pakolaisten yhteisasuntoihin, jotka sijaitsevat kaukana lapsiystävällisistä tiloista.

– Avuntarve on suuri, sillä sota on läsnä arjen keskellä koko ajan. Ihmiset ovat valtavan väsyneitä. Säännölliset ilmahälytykset vievät unet ja samalla yhden peruspilarin hyvään elämään.

Yli kaksi miljoonaa ihmistä on saanut apua

  • World Visionin avustustyö on tavoittanut yli kaksi miljoonaa ihmistä Ukrainassa, Romaniassa, Moldovassa ja Georgiassa. Heistä noin puolet on lapsia. Hätäapuna annamme esimerkiksi ruokapaketteja, käteisapua, hygieniatarvikkeita ja talvivarusteita.
  • Keskitymme lastensuojeluun ja tuemme pääsyä terveydenhuoltoon sekä muihin palveluihin. Tarjoamme psykososiaalista tukea lapsille ja aikuisille. Tuemme pakolaislasten koulunkäynnin jatkumista ja jaamme opiskelutarvikkeita.
  • Ylläpidämme lapsiystävällisiä tiloja, joissa vanhemmat ja lapset voivat kokoontua ja saada tietoa sekä tukea. Lapset voivat leikkiä, harrastaa ja käsitellä vaikeita aiheita.

Anna toivoa Ukrainan lapsille

Lapset kärsivät kriisin keskellä. Tarve avulle ei ole ohi.

Kuule lisää työstämme ja tuloksistamme – tilaa uutiskirjeemme!