Ugandassa Adjumanin pakolaisalueella kokoontuu World Visionin tukema rauhankerho, jossa nuoret puhuvat suoraan lasten kaltoinkohtelusta. Monica, 15, ja Desire, 14, kertovat, mikä heitä huolestuttaa eniten tyttöjen tilanteessa.
Monica ja Desire katsovat tiukasti kohti. On selvää, että he eivät halua puhua niitä näitä. Molemmat tytöt kertovat muuttuneensa rauhankerhon ansiosta rohkeammiksi. Myös ihmissuhdetaidot ovat kehittyneet.
– Olin ennen todella ujo. En uskaltanut puhua ihmisten edessä ja riitaannuin helposti muiden lasten kanssa. Nyt uskallan puhua vaikeistakin aiheista ja olen oppinut, että riitelyssä ei ole järkeä. Asiat pystyy ratkaisemaan neuvottelemalla, Desire aloittaa.
Rauhankerhossa lapset ja nuoret oppivat keskustelemaan, väittelemään, auttamaan muita ja tuomaan päivänvaloon lastenoikeuksien rikkomuksia. Yksi kerhon tärkeimmistä tavoitteista on edistää pakolaisten ja paikallisten asukkaiden sopuisaa yhteiseloa. Rauhankerholaisista suurin osa on lähtöisin Etelä-Sudanista.
Tyttöjen oikeudet huolenaiheena
Monica suoristaa selkänsä alkaessaan puhua tyttöjen oikeuksista. Hän nimeää kaksi asiaa, joista on erityisen huolissaan.
– Lapsityö ja varhaiset avioliitot. Molemmat ovat yhä yleisiä tällä seudulla. Jos tyttö käy koulussa vain satunnaisesti, syynä on useimmiten työnteko. Monissa perheissä vanhemmilla ei ole varaa koulumaksuihin, jolloin tyttö jää kotiin auttamaan kotitöissä.
Monica sanoo, että joskus tyttö vain katoaa koulusta.
– Hän on saattanut joutua naimisiin. Usein vielä huomattavasti vanhemmalle miehelle.
Desire kertoo, että heikoimmassa asemassa ovat köyhimpien perheiden tytöt.
– Lapsilla ei aina ole edes vaatteita eikä patjaa, jonka päällä nukkua. Joskus vanhemmat vain lähtevät ja lapset jäävät keskenään. Perheen vanhin saattaa olla vain 10-vuotias. Hän ei pääse kouluun, sillä hänen on huolehdittava sisaruksistaan.
“Meissä on voimaa”
Molemmat tytöt painottavat, että heillä on keinoja puuttua epäkohtiin ja vaikuttaa tyttöjen tulevaisuuteen.
– Kun näemme, että lapsia kohdellaan huonosti tai tyttö ei ilmesty kouluun, kerromme asiasta eteenpäin. Vaadimme, että tapauksiin puututaan. Lapsiavioliittoja pystytään estämään ja tyttöjä saadaan takaisin koulunpenkille, Monica vakuuttaa.
Muutos vie aikaa ja kysyy kärsivällisyyttä. Monicalla ja Desirellä on kuitenkin vahva usko parempaan.
– Osaamme viedä asioita eteenpäin, keskustella ja perustella. Tiedämme oikeutemme ja aiomme jatkaa niiden puolustamista.
He poseeraavat kameralle itsevarmoina ja nostavat nauraen nyrkkinsä ylös.
– Meissä on voimaa. Girlpoweria!
Fakta
• Rauhankerhossa on 17 poikaa ja 13 tyttöä.
• Nuoret saavat tietoa lastensuojelusta ja oppivat ilmaisemaan itseään ja tunteitaan. Heitä rohkaistaan auttamaan muita.
• Rauhankerhossa leikitään, pelataan, urheillaan, esitetään näytelmiä, väitellään ja opitaan ympäristönsuojelusta.
• Suurin osa kerholaisista on paennut perheensä kanssa Etelä-Sudanista.
• Ugandassa asuu yli 900 000 eteläsudanilaista pakolaista. Suurin osa heistä elää Pohjois-Ugandan pakolaisalueilla.
• Suomen ulkoministeriö tukee Adjumanin alueohjelmaa.
Auta lopettamaan lapsiavioliitot
Joka minuutti 28 tyttöä pakotetaan naimisiin. Puolusta tyttöjen oikeuksia ja sano EI lapsiavioliitoille!