Tiedätkö, miten tukesi näkyy kummilapsen arjessa? Sinun kummilapsesi saa samanlaista apua kuin ruandalainen Lacky, joka sai oman kummin Suomesta kaksi vuotta sitten.
– Nimeni on Lacky, olen 5-vuotias. Asun Umuravassa äitini, isäni ja pikkuveljeni kanssa. Tykkään värittämisestä, jalkapallosta ja leikkimisestä.
Hyvä ravitsemus
Lackyn perhe on osallistunut ravitsemuskoulutukseen. Vanhemmat ovat saaneet tietoa monipuolisen ruuan valmistamisesta saatavilla olevista aineksista. Viime tammikuussa terveysvapaaehtoisemme kuitenkin huomasi, että Lackyn paino ei ole lisääntynyt toivotulla tavalla. Tämä merkittiin Lackyn kummilapsitietoihin, ja nyt tytön painoa seurataan säännöllisesti.
Tarvittaessa Lackyn vanhemmat saavat lisää tukea, jotta perheellä on paremmat mahdollisuudet monipuoliseen ruokaan. Lackylle on annettu ravintolisää, josta hän saa tarpeellisia hivenaineita. Perhe on saanut myös hedelmäpuiden taimia kasvimaalleen.
Puhdas vesi
Lackyn kotiseudulla Umuravassa puhtaan veden puute on vakava ongelma. Lapset sairastuvat usein ripuliin ja muihin likaisen veden mukana leviäviin tauteihin. Lackyn perhe on osallistunut koulutukseen jossa kerrottiin, miten juomavesi tulee puhdistaa ja miten vedenottopaikkoja suojellaan likaantumiselta. Koulutuksen jälkeen naapurustossa aloitettiin vedenhakupaikkojen kunnostus yhteisvoimin.
Toimeentulo
Lackyn isä on teurastaja ja äiti auttaa maata viljeleviä naapureitaan saaden siitä silloin tällöin lisätuloa. Perheen tulot ovat hyvin pienet, isä tienaa noin kaksi euroa viikossa. Lackyn kummin antaman ylimääräisen rahalahjan avulla perhe hankki polkupyörän, jotta isä voi käydä töissä myös kauempana kotoa. Viime huhtikuussa Lackyn vanhemmat osallistuivat kahteen työpajapäivään, joissa he oppivat keinoja vahvistaa perheen toimeentuloa. He saivat myös neuvoja oman yrityksen perustamisessa.
Lastenkerhot
Lacky on mukana lastenkerhon toiminnassa. Kerhossa Lacky oppii toimimaan yhdessä muiden lasten kanssa ja ilmaisemaan ajatuksiaan ja mielipiteitään. Kerho tarkoittaa myös montaa mukavaa asiaa, kuten retkiä ja juhlia. Kerhon apuohjaajiksi on koulutettu alueen nuoria, jotka ovat ylpeitä voidessaan olla esimerkkeinä pienemmille lapsille. Lastenkerhon ansiosta Lackysta ja muista lapsista voi kasvaa aktiivisia tulevaisuuden vaikuttajia.
Lastensuojelu
Lacky on vasta 5-vuotias, mutta hän on jo kuullut lasten oikeuksista. Lacky ja hänen ikätoverinsa oppivat, millainen kohtelu on väärin ja kenelle heidän tulee siitä kertoa. Hieman isompana Lacky oppii myös, miksi lapsityövoiman käyttö ei ole hyväksyttävää ja millaisia vakavia seurauksia siitä voi koitua lapsille.
Naapuruston vanhemmat ovat myös käyneet lastensuojelukoulutuksissa. Niissä äidit ja isät saavat neuvoja, miten kasvattaa lapsiaan ilman fyysistä ja henkistä väkivaltaa.
Koulutus
Vaikka Lacky ei ole vielä aloittanut koulua, hän on jo osallistunut lasten työpajaan, jossa parannettiin lasten kouluvalmiuksia. Nyt kirjaimet ja kynätaidot ovat jo hieman tutumpia. Alueen opettajat ovat saaneet koulutusta uusista opetustavoista. Umuravassa on perustettu lapsille lukutaitokerhoja, joihin Lackykin voi osallistua aloitettuaan koulun.
Ympäristönsuojelu
Kun Lacky on hieman isompi, hän voi osallistua ympäristönsuojelua koskevaan opetukseen. Ilmastonmuutos koskettaa erityisesti Lackyn kaltaisia kehittyvissä maissa asuvia lapsia. Kummien tuella alueen asukkaat oppivat esimerkiksi uusia viljelytapoja ja nopeita metsitysmenetelmiä elinolojen parantamiseksi.
Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen
Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.