Missä yrityksessä on varaa olla ajattelematta kestävää kehitystä? Ei missään.
Kestävä kehitys on juuri nyt erityisen ajankohtaista. Vastuullisuus näkyy suurten ja pienten yritysten arvoissa ja toiminnassa yhä vahvemmin.
Miten edistää kestävää kehitystä?
Yritys voi ryhtyä kummiksi. World Visionin kummina edistät useita kestävän kehityksen tavoitteita. Yli kolmellatoista tuhannella suomalaisella on jo kummilapsi World Visionin kautta. Kummit muuttavat afrikkalaisen tai aasialaisen lapsen sekä hänen perheensä ja kotiseutunsa elämän pysyvästi paremmaksi. Kummina voi toimia yksityishenkilöiden lisäksi yritys, yhdistys, säätiö, seura tai vaikka harrastusporukka. Kummilapsiohjelmassa mukana olevat perheet ovat kotoisin äärimmäisen köyhistä olosuhteista, joissa lasten oikeudet eivät toteudu.
Kummin tuki muuttuu puhtaaksi vedeksi, ravinnoksi, koulutukseksi, ilmastotyöksi, terveydenhuolloksi ja lastensuojeluksi.
Puhdas vesi ja sanitaatio
Olemme erityisen vahva kumppani tavoitteen 6 osalta, koska olemme maailman johtava puhtaan veden mahdollistaja. Saastuneen veden aiheuttamat sairaudet ovat valtava syy alle 5-vuotiaiden lasten kuolemiin. Työmme tuloksena joka 10. sekunti yksi uusi ihminen saa puhtaan veden käyttöönsä. Vesipisteidemme ja vesijohtoverkostojemme elinikä on huippuluokkaa, koska teknisen toteutuksen lisäksi siirrämme projektien omistajuuden aina paikallisille yhteisöille.
Ilmastoteot
Tavoitteen 13 edistämisen eli ilmastotyömme ytimessä on varautuminen ja sopeutuminen ilmastonmuutoksen seurauksiin. Se on myös avain ruokaturvan vahvistamiseen ja ilmastopakolaisuuden vähentämiseen. Käytännön esimerkki tästä on perheiden kouluttaminen viljelemään sään ääriolosuhteita kestäviä viljelykasveja. Kun perhe saa ravintoa omasta pellosta, sen ei tarvitse lähteä etsimään toimeentuloa muualta. Erityisen tehokas perheiden toimeentulon vahvistaja on metsitystyö, joka herättää köyhtyneen maaperän viljeltäväksi. Metsitysmenetelmämme on nimeltään FMNR, joka tulee sanoista Farmer Managed Natural Regeneration. World Visionin Tony Rinaudo sai kehittämästään menetelmästä Right Livelihood -palkinnon eli vaihtoehto-Nobelin. Hänen kädenjälkensä näkyy avaruuteen asti, sillä FMNR on herättänyt miljoonia hehtaareita kuivaa aavikoitunutta maata vehreydeksi.
Muut tavoitteet, joita voimme edistää yhdessä
Naisten aseman kohentaminen, köyhyyden ja nälänhädän vähentäminen sekä terveyden ja koulutuksen lisääminen ovat työmme keskiössä.
Mitä kummien tuella saadaan konkreettisesti aikaan?
Tässä muutamia esimerkkejä suomalaisten kummien tuella aikaan saaduista tuloksista vuodelta 2021:
- Kenian maaseudulla 250 kotitaloutta sai käyttöönsä puhdasta juomavettä, kun alueelle rakennettiin kaksi vesitankkia. Nyt lapsilla ja naisilla ei mene enää vedenhakuun paljon aikaa ja puhdasta vettä on helpommin saatavilla.
- Ugandan maaseudulla 52 vammaista lasta sai pyörätuolin. Nyt heillä on vapaus liikkua, käydä koulua ja osallistua kotiseutunsa elämään.
- 1252 kambodzalaista lasta voi paremmin saatuaan loislääkityksen. Heidän vanhempansa saivat koulutusta ripulin hoidosta ja hyvän hygienian ylläpitämisestä.
- 1595 Ugandan köyhän maaseudun lasta sai syntymätodistuksen ja oman maan kansalaisuuden. Nyt he pääsevät kotimaansa palveluiden piiriin ja saavat esimerkiksi terveydenhoitoa ja pääsevät kouluun.
- 2330 ruandalaista maanviljelijää oppi ympäristön kannalta kestäviä viljelymenetelmiä, joiden ansiosta maatalouden resurssit ja viljelijöiden saamat tulot voidaan turvata pysyvästi. Näin he voivat huolehtia myös lapsistaan paremmin.
- 1316 ugandalaista uskonnollisten yhteisöjen jäsentä sai tietoa HIV-infektiosta sekä AIDS-vaiheesta. Lisäksi he saivat koulutusta sukupuolten välisestä tasa-arvosta, lasten terveydestä ja lastensuojelusta, jotta he voivat käyttää vaikutusvaltaansa lasten hyvinvoinnin parantamiseen.
- Kenian maaseudulla jaettiin 415 aurinkokennolamppua kaikkein heikoimmassa asemassa oleville perheille. Näin voidaan tukea lasten kotona tapahtuvaa opiskelua ja lukemisen harjoittelua. Lisäksi 1000 pulpettia jaettiin 20 kouluun, jotta esikouluikäisillä lapsilla on parempi ja toimivampi oppimisympäristö.
Ovatko World Visionin tulokset kestäviä?
Työmme tulokset kummilasten kotiseudulla ovat kestäviä, koska osaaminen jää paikallisten ihmisten käsiin ja teemme alusta alkaen tiivistä yhteistyötä yhteisöjen kanssa. Kummilasten kotiseudulla työntekijämme ovat paikallasia ihmisiä. Noin 99 prosenttia työntekijöistämme työskentelee omassa kotimaassaan, joten he tuntevat kulttuurin, kielet sekä ne lapset ja aikuiset, joiden kanssa yhteistyötä tehdään.
Voimme parantaa lasten asemaa ja hyvinvointia pysyvästi vain siten, että kohdistamme avun koko yhteisölle ja teemme yhteistyötä sen jäsenten kanssa. Tämän vuoksi esimerkiksi kummin tukea ei lahjoiteta yksittäiselle lapselle, vaan sillä kehitetään koko yhteisön elinympäristöä. Asukkaat määrittelevät työn tavoitteet sekä seuraavat ja arvioivat niiden toteutumista. Kylä- ja slummiyhteisöt ovat ensisijaisesti itse vastuussa omasta kehityksestään ja osaaminen jää paikallisten ihmisten käsiin. Työmme on pitkäkestoista, pysymme yhteisöjen tukena jopa 15 vuotta.
Iso kiitos kumppaniyrityksillemme ja muille kummeille ja tukijoille. Kestävä tulevaisuus tehdään yhteistyöllä.
Kummina sijoitat lapsen tulevaisuuteen
Kummina edistät useita kestävän kehityksen tavoitteita.
Haluatko ryhtyä yrityskummiksi?
Se onnistuu jo 30 eurolla kuukaudessa. Saat videoita, kuvia, raportteja ja kirjeitä, joissa on tietoa avun perillemenosta ja lahjoituksen konkreettisista vaikutuksista. Nämä tiedot voi helposti jakaa myös sidosryhmille. Kummius ei velvoita yhteydenpitoon lapsen kanssa, mutta sekin on mahdollista.
Ryhdy yrityskummiksi: Soita numeroon 096 818 300 (ark. 10–15) tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@worldvision.fi. Erityisesti lapset Ruandassa ja Kambodzassa odottavat omaa kummia. Kummina yrityksesi antaa lapselle valoisamman tulevaisuuden. Voit lukea muiden yrityskummien kokemuksia täällä.