Kummien tuella World Vision työskentelee sen eteen, että lapset pääsevät vaikuttamaan oman yhteisönsä asioihin ja heidän toiveitaan ja kokemuksiaan huomioidaan.
Näin lapset kokevat tulevansa kuulluiksi ja oppivat ilmaisemaan omia mielipiteitään ja puolustamaan omia oikeuksiaan. Lue seuraavasta kahdesta tarinasta, miten oman äänen kuuluviin saaminen muutti pysyvästi intialaisen Lavanyan ja kambodzalaisen Phallyn elämän.
Lavanya, 14, sai itseluottamusta karatetunneilla Intian slummissa
− Olen tullut vahvemmaksi karatetunneilla ja saanut lisää itseluottamusta. Koulussa en anna kenenkään kiusata minua tai muita. Kaikki tietävät, ettei minun kanssani kannata haastaa riitaa.
Intialainen Lavanya, 14, oli nähnyt poikien harjoittelevan karatea, mutta kuten muut yhteisönsä tytöt, hän ei ollut ajatellut saavansa mahdollisuutta kokeilla sitä itse. Kun World Vision aloitti lasten karateryhmän Lavanyan kotislummissa, hänelle avautui uusien mahdollisuuksien maailma.
− Pikkuhiljaa sain enemmän kavereita ja aloin oppia paljon uusia asioita. Voin ylpeydellä sanoa, että suurin muutos, mikä minussa tapahtui, oli itseluottamuksen kasvu, hän sanoo.
Karaten lisäksi Lavanya ja yhteisön muut lapset oppivat lastenryhmissä hygieniasta, lasten oikeuksista ja suojelusta. He myös alkoivat keskustella yhdessä näistä asioista. Lavanya näkee nyt yhteisönsä ongelmat uusin silmin. Hän uskaltaa muiden lasten kanssa käyttää ääntään, jotta erilaiset ongelmat voidaan ratkaista.
− En pelkää puhua kenellekään.
Phally, 18, johtaa nuorisokerhoa Kambodzassa
− Synnymme kaikki samanarvoisina, joten meillä pitäisi olla samat oikeudet. Olen oppinut oikeuteni ja miten suojella itseäni. Haluan olla johtaja, jotta muutkin lapset oppisivat oikeutensa. Haluan heidän kuulevan tarinani ja näyttää heille, että pystyn tekemään mitä tahansa.
Häpeä ja syrjintä varjostivat Phallyn, 18, lapsuutta. Ne pahensivat myös hänen toisia ongelmiaan − elämää äärimmäisessä köyhyydessä sekä monimutkaisia terveysongelmia. Kumminsa tuella Phally oppi puolustamaan itseään ja muita väkivallalta sekä hyväksikäytöltä. Hän oppi myös muita elämäntaitoja, kuten itseluottamusta ja puhumista toisten ihmisten edessä.
Nyt Phally johtaa nuorisokerhoa ja opettaa toisia lapsia ja aikuisia siitä, miten pysyä turvassa. Phally haluaa, että jokainen hänen yhteisönsä lapsi tuntisi itsensä yhtä itsevarmaksi ja voimaantuneeksi kuin hän itse. Phally on valmis käyttämään ääntään, kunnes myös toiset lapset kokevat, että myös he voivat tehdä niin.
− Kun valmistun koulusta, haluan nähdä toiset lapset seuraavan sukupolven johtajina, hän sanoo.
Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen
Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.