Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Koulutetut tytöt toteuttavat unelmia Ruandassa: “Elämme nyt uutta aikaa”

Ammattikoilutukseen osallistuneita tyttöjä.

Ammattikoulutus parantaa tyttöjen elämää Ruandan maaseudulla. Koulupudokkaille ja teiniäideille oma bisnes on keino päästä pois äärimmäisestä köyhyydestä.

Maria

Maria vaatteiden kanssa.

“Etsin pitkään töitä, mutta mitään ei ollut tarjolla. Olen kuitenkin aika päättäväinen. Pääsin mukaan World Visionin koulutusohjelmaan ja löysin itsestäni yrittäjän. Sain neuvoja markkinatutkimuksen tekoon ja perustin käytettyjen vaatteiden bisneksen. Sain järjestöltä lainaa ja minulla oli vähän säästöjä. Nyt käyn Kigalissa hankkimassa vaatteita ja myyn niitä eri markkinoilla. Seuraavaksi perustan kaupan ja lopulta aion mennä yliopistoon.”

Chantal

Chantal leikkaamassa asiakkaan hiuksia kampaamossa.

“Perheeni oli köyhä, eikä rahaa riittänyt kuin kahden lapsen koulumaksuihin. Lopetin koulun 14-vuotiaana. Lähdin Kigaliin kotiapulaiseksi, rakastuin ja tulin raskaaksi. Palasin takaisin kotikylään ja sain vauvan. Vuonna 2022 pääsin koulutusohjelmaan ja opiskelin kampaajaksi. Nyt meillä on salonki, jonka nimi on New Vision. Nimen takana on World Visionilta saatu tuki ja se, että elämme nyt uutta aikaa. Voin maksaa lapseni koulumaksut. Varmistan, ettei hänelle käy kuten minulle lapsena. Hän voi päätyä vaikka yliopistoon.”

Marie Claire

Marie Claire ja Chantal kampaamonsa edessä.

“Lopetin koulun 12-vuotiaana, koska meillä ei ollut varaa maksaa koulumaksuja. Tein töitä kotona ja pellolla.

Nyt meitä on kuusi kampaajaa, yhteinen salonki päätien varressa ja bisnes on hyvää. Saimme World Visionilta starttipaketin, jossa oli kuivaaja, partakone, pesupiste ja monta muuta työvälinettä. Mainostamme megafonilla ja TikTokissa. Ihmiset tulevat asiakkaiksi myös uteliaisuuttaan. He haluavat tietää, mitä nuo tytöt oikein puuhaavat. Yksi meistä on juuri nyt meikkauskurssilla, siihen laajennamme seuraavaksi.”

Valentine

Valentine nojaamassa seinään ja hymyilemässä kameralle.

“Lopetin yläkoulun kesken köyhyyden takia. Vuonna 2018 pääsin ammattikoulutukseen ja sain starttipaketin oman bisneksen käynnistämiseen. Nyt teen erilaisia punontatöitä. Kuulun osuuskuntaan ja säästöryhmään. Yhdessä meillä on kaksi kauppaa. Seuraavaksi aion säästää lehmään. Minulla on riittävästi tuloja. Olen vapaa.”

Rosine

Rosine ompelukoneen kanssa.

“Haluaisin kiittää siitä, että ymmärsitte, miten vaikeita asioita olemme käyneet läpi. Oma koulunkäyntini jäi kesken, en löytänyt töitä. Koulutusohjelman mentorit ovat neuvoneet ja auttaneet minua todella paljon. Nyt teen ompelutöitä ja menestyn hyvin. Voin maksaa sairausvakuutuksen ja ostaa kotiini kaikki tarvittavat asiat.”

Fakta: Nuorten toimeentulon parantaminen Ruandassa

  • Bulizan nuorisotyöllisyyshanke sijaitsee Pohjois-Ruandassa, Rulindon piirikunnassa. Hankealueella asuu noin 17 000 ihmistä.
  • Lähes puolet seudun asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Moni nuori jättää koulun kesken.
  • Tuemme koulupudokkaita, teiniäitejä, orpoja ja eri tavoin vammaisia nuoria. Erityisesti edistämme nuorten naisten työllistymistä.
  • Nuoret saavat ammattikoulutusta, yrittäjyyskasvatusta, elämäntaito-opetusta sekä starttipaketteja tai lainaa yritystoiminnan käynnistämiseen.
  • Bulizan nuorisotyöllisyyshanke toimii Suomen ulkoministeriön sekä suomalaisten lahjoittajien tuella.

Sinäkin voit sijoittaa tyttöjen tulevaisuuteen

Lahjoittamalla Mimmirahastoon sijoitat tyttöjen ja naisten oikeuksiin sekä tasa-arvoisempaan maailmaan.

Kuule lisää työstämme ja tuloksistamme – tilaa uutiskirjeemme!

Olen(Pakollinen)

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden