Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Kouluruoka kaikille lapsille

Pienet lapset kouluruokailussa kouluruokakipot käsissään.

Terveellinen ja ravitseva kouluruoka ehkäisee tehokkaasti nälkää. Sen merkitys korostuu etenkin nyt, kun globaali nälkäkriisi uhkaa miljoonien lasten henkeä. Vierailimme koulussa, jossa lounasta riittää vain yhdelle luokalle.

Kokki Nighty valmistaa päivän ateriaa koulun pihalla. Nurmikentän laidalla on pieni keittiörakennus, jonka viereen on rakennettu tulisija. Yhdessä padassa valmistuu posho eli maissijauhosta tehtävä muussi ja toisessa höyryää papukastike.

Kello yhden maissa opettaja Grace soittaa ruokakelloa ja paikalle alkaa valua koulun vanhimpia oppilaita. Nighty ja Grace ryhtyvät jakamaan annoksia nuorten kippoihin ja lautasille. Jono etenee nopeasti.

Lounasta riittää vain pienelle osalle oppilaista. Ainoastaan peruskoulun päättävä luokka, P7, saa tässä koulussa päivittäisen aterian. Muut lapset käyttävät keskipäivän tauon leikkimiseen.

Tilanne on tyypillinen, sillä Maailman ruokaohjelman raportin mukaan mukaan vain 11 prosenttia ugandalaisista koululaisista saa kouluruokaa.

Grace opettaa P7-luokan ohella myös kahta nuorempaa ikäryhmää, joten hän näkee päivittäin eron lasten jaksamisessa.

– Keskittyminen ilman lounasta on paljon heikompaa. Ja pienemmät oppilaat kyllä huomaavat pihalta leijailevan ruuan tuoksun, hän hymähtää.

– Jos kaikki saisivat ruokaa, arvosanat nousisivat varmasti.

Kouluruokaa jaetaan koulun pihalla.

Lasten vanhemmat kustantavat ruokailun

Ugandan valtion mukaan kouluruokailun järjestäminen on toistaiseksi vanhempien ja huoltajien vastuulla. Myös tässä koulussa vanhemmat hoitavat kouluruuan kustannukset.

– He toimittavat koululle kolmen kuukauden välein maissia ja papuja sekä 10 000 shillinkiä. Sillä maksetaan Nightyn eli kokin palkka. Jotkut vanhemmat eivät pysty osallistumaan, mutta heidänkin lapsensa saavat ruokaa, Grace kertoo.

Viime vuonna seudun papusadot jäivät heikoiksi. Koulun oman puutarhan pavut eivät onnistuneet lainkaan. Kassavasatoa sen sijaan on tulossa ja sitä on tarkoitus hyödyntää koulun keittiössä.

– Meillä oli viime kuussa vanhempien kokous ja yritimme ehdottaa, että vanhemmat toisivat enemmän aineksia, jotta niistä riittäisi myös alemmille luokille. Vanhemmat kertoivat, että heillä on vaikeuksia saada sadot riittämään edes omalle perheelle.

Kouluruokalautasella poshoa ja papuja.

Ruuan laadulla on väliä

Debra, 15, on istahtanut syömään tyhjään luokkahuoneeseen. Vieressä istuu paras ystävä Mercy. Tytöillä on 1,5 tunnin tauko ennen iltapäivän tunteja.

Virallisesti peruskoulun viimeistä luokkaa käyvät 12-vuotiaat, mutta luokalla on paljon myös vanhempia oppilaita suorittamassa oppivelvollisuutta.

– Asumme täällä koulun asuntolassa ja saamme sen takia kaksi ateriaa päivässä, lounaan ja iltaruuan, Debra kertoo.

Nuoria naurattaa, kun valokuvaaja kysyy lupaa ottaa lähikuvaa täydestä ruokalautasesta. Debra ystävineen arvostaa päivittäisiä aterioita, mutta parannettavaakin löytyy.

– Ruoka on hyvää, mutta se on joka päivä samaa, poshoa ja papuja.

Koululla tarjottavat ateriat auttavat lapsia jaksamaan ja ehkäisevät nälkää. Olisi kuitenkin tärkeää, että lapset saisivat monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Näin kouluruuan avulla voitaisiin ehkäistä tehokkaammin myös lasten aliravitsemusta.

Mercy ja Debra syövät lounastauolla luokkahuoneessa.
Mercy ja Debra syövät lounastauolla luokkahuoneessa.

Tärkeä kouluvuosi

Kouluruokaa tarjotaan ensisijaisesti P7-luokalle, koska vuosi on lasten tulevaisuuden kannalta tärkeä. He osallistuvat valtakunnallisiin kokeisiin ja koetulokset määrittelevät, voiko nuori jatkaa yläkouluun ja lukioon.

Debra ja Mercy ovat juttelun lomassa syöneet lautasensa lähes tyhjiksi. Lounaan jälkeen ehtii vielä viettää aikaa kavereiden kanssa. Iltapäivän osuus alkaa yhteiskuntaopilla.

– En kyllä enää jaksaisi opiskella, jos en nyt söisi, Debra toteaa.

Illalla nuorille valmistetaan vielä toinen annos poshoa ja papuja. Kun alkaa tulla pimeä, on aika siirtyä nukkumaan koulun asuntolaan.

Noin kahden kuukauden päästä on seuraava loma. Silloin Debra kävelee yhdessä kavereidensa kanssa kotiin ja tapaa pitkästä aikaa perheensä.

Kouluruoka maailmalla

  • 418 miljoonaa lasta eli 41 prosenttia alakoulua käyvistä lapsista saa päivittäin ilmaisen tai taloudellisesti tuetun kouluruuan.
  • Korkean tulotason maissa osuus on 61 prosenttia.
  • Tilanne on huomattavasti heikompi matalan tulotason maissa, joissa vain 18 prosenttia saa kouluaterian.
  • 73 miljoonaa haavoittuvassa asemassa olevaa lasta on kokonaan ilman kouluruokaa. Globaalin nälkäkriisin keskellä kouluruoka olisi tärkeä turvaverkko juuri näille lapsille.

Lähde: World Food Programme: The State of School Feeding Worldwide 2022

Kouluruokakippo lapsen kädessä.

Kouluruoka on sijoitus lasten tulevaisuuteen

Terveys

Kouluruoka on miljoonille lapsille päivän ainoa ateria. Ravitseva ja terveellinen kouluruoka ehkäisee nälkää ja aliravitsemusta. Kouluruoka on tehokas keino torjua globaalia nälkäkriisiä

Koulutus

Kouluruoka on vanhemmille tärkeä syy lähettää lapset kouluun. Kouluateria auttaa lapsia jaksamaan, keskittymään ja oppimaan.

Tyttöjen oikeudet

Kouluruoka on erityisen tärkeä tytöille. Mahdollisuus kouluruokailuun kannustaa vanhempia lähettämään myös perheen tyttäret kouluun. Koulutus ehkäisee lapsiavioliittoja ja teiniraskauksia. Tyttöjen koulutus on tehokas tapa katkaista köyhyyden kierre.

Toimeentulo

Kouluruokaohjelmat tukevat paikallista tuotantoa ja luovat työpaikkoja ja toimeentuloa. Maailman ruokaohjelman mukaan kouluruokaohjelmat ovat luoneet neljä miljoonaa työpaikkaa 85 eri maassa.

Yhteinen tavoite

  • Eri maiden hallitukset perustivat vuonna 2021 kouluruokakoalition (School Meals Coalition), johon on liittynyt lähes sata valtiota ja yli sata muuta kumppania kuten World Vision.
  • Koalition tavoitteena on, että kaikilla maailman koululaisilla olisi mahdollisuus terveelliseen ja ravitsevaan kouluruokaan vuoteen 2030 mennessä.
  • World Vision edistää kouluruokailua ja tukee mukana olevien maiden hallituksia, jotta tavoite saavutettaisiin.
  • Kouluruokakoalitio on perustettu Suomen ja Maailman ruokaohjelman (WFP) aloitteesta. Suomi on toiminut yhtenä koalition puheenjohtajista.
Lapsi hymyilee kameralle kippo kädessään.

FAKTA: Miten tuemme kouluruokailua?

  • Työskentelemme yhdessä päättäjien ja vanhempien kanssa: kerromme kouluruuan merkityksestä lasten terveydelle ja oppimiselle. Rohkaisemme kyläyhteisöjä vaatimaan kouluruokaa alueen kouluihin.
  • Tuemme koulupuutarhojen rakentamista. Sadoista valmistetaan oppilaille kouluaterioita.
  • Parannamme vanhempien toimeentuloa ja viljelymenetelmiä. Rohkaisemme vanhempia osallistumaan kouluruokailun tukemiseen lahjoittamalla satoa tai osallistumalla kuluihin.
  • Tarjoamme ruokaa päiväkodeissa sekä lapsiystävällisissä tiloissa.
  • Osana kansainvälistä World Visionia toteutamme laajoja kouluruokaohjelmia yhteistyössä Maailman ruokaohjelman (WFP) kanssa.

Kouluruoka muuttaa maailmaa

Tue kouluruokailua ja sijoita lasten tulevaisuuteen eri puolilla maailmaa.

Kuule lisää työstämme ja tuloksistamme – tilaa uutiskirjeemme!

Olen(Pakollinen)

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden