Ryhmä tyttöjä World Visionin lapsiystävällisessä tilassa Etelä-Sudanissa haastaa perinteisiä sukupuolirooleja – pelaamalla jalkapalloa.
Etelä-Sudanissa monet tytöt singotaan nopeasti aikuisuuteen. Tyttöjen määrä lukiossa on yksi maailman alhaisimmista, ja vain 8 % saa käytyä koulunsa loppuun. Yli puolet tämän maan tytöistä naitetaan ennen kuin he täyttävät 18.
Mutta yksi jalkapallojoukkue haluaa näyttää yhteisölleen ja itselleen, että tytöt ovat vahvoja.
– Jalkapallon pelaaminen on vahvistanut minua. Olen onnellisimmillani pelatessani jalkapalloa, kun pelaan, en ajattele mitään muuta, keskityn peliin. Kun menen kouluun, osaan sielläkin keskittyä paremmin, yksi joukkueen jäsenistä, 18-vuotias Dina, kertoo.
”Olen onnellisimmillani pelatessani jalkapalloa, kun pelaan, en ajattele mitään muuta, keskityn peliin.”
Dina,
Joukkueen etelä-sudanilainen 18-vuotias jäsen
Magline haluaa lapsilleen erilaisen elämän
Dinan äiti Magline oli vain 13-vuotias, kun hänet pakotettiin naimisiin. Hän on päättänyt, etteivät hänen tyttärensä joudu kokemaan samaa.
– En aikonut mennä naimisiin. En tehnyt sitä vapaaehtoisesti. Päätin, että minun lasteni pitää käydä koulua. En halua heidän olevan samanlaisia kuin minä. Olen sokea – se tarkoittaa, että en osaa lukea tai kirjoittaa. Haluan lasteni saavan erilaisen elämän kuin minulla, Magline-äiti kertoo.
Dina haluaa olla parempi kuin pojat
Jalkapallo on auttanut tyttöjä saamaan itseluottamusta. Vaikka he kohtaavatkin jatkuvasti syrjintää sukupuolensa takia, he uskovat muutoksen mahdollisuuteen.
– Pojat ja tytöt voivat tehdä samoja asioita. Tytöt voivat pelata hyvin, joskus jopa paremmin kuin pojat”, keskikenttää pelaava 14-vuotias Margaret sanoo.
– Haluan olla yhtä hyvä kuin pojat. Tai ei, haluan olla heitä parempi, Dina kertoo tavoitteistaan.
Jalkapallo on vain yksi World Visionin lapsiystävällisten tilojen henkilökunnan tarjoamista toiminnoista. Näissä tiloissa tuhannet lapset saavat joka päivä turvallisesti leikkiä ja ilmaista itseään.
Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen
Auta edistämään tyttöjen oikeuksia kummina.