Neuvolakäyntien määrä on lähtenyt kasvuun maaseudulla Ruandan Gisagarassa. Riskiraskaudet huomataan paremmin ja äidit saavat neuvolasta tietoa ja mielenrauhaa. Synnytyksen jälkeen perheitä odottaa yllätys, suomalaisille tuttu äitiyspakkaus.
Katolisen kirkon ylläpitämällä terveysasemalla käy kuhina. Potilaita käy päivittäin yli 150. Yhdessä huoneessa on kuitenkin ihmeellinen rauha. Salissa nukkuu monta pientä vastasyntynyttä, ja tuoreet äidit lepäävät heidän vierellään. Vain vauvojen nenänpäät näkyvät värikkäistä kapaloista.
– Meillä syntyy joka päivä 3–4 vauvaa. Äidit pääsevät kotiin vuorokauden kuluttua synnytyksestä, kertoo klinikan johtaja sisar Drocella.
– Neuvola on auki viitenä päivänä viikossa. Vastaanotolla tarkastetaan äidin vointi ja välillä tarkistetaan ultrassa, onko vauvalla kaikki hyvin.
Vapaaehtoiset jakavat tietoa
Ruandassa odottavien äitien tulisi käydä neuvolassa kahdeksan kertaa raskauden aikana. Moni maaseudun äiti tulee kuitenkin tarkastukseen vasta raskauden loppupuolella. Osa saapuu suoraan synnyttämään.
World Vision on kouluttanut alueen terveysvapaaehtoisia synnytystä edeltävästä hoidosta ja tarjolla olevista palveluista. Vapaaehtoiset vievät viestiä eteenpäin syrjäisissä kylissä.
Heidän roolinsa on erittäin tärkeä, kertoo World Visionin asiantuntija Alice Muhimpundu.
– Terveysvapaaehtoinen rohkaisee naisia luokseen tekemään raskaustestin heti, kun kuukautiset jäävät pois. Osa perheistä on tottunut piilottelemaan raskautta mahdollisimman pitkään erilaisten uskomusten takia suojellakseen lasta. Osa ei yksinkertaisesti ole kuullut, että klinikalle voi mennä monta kertaa.
Äitiyspakkaus houkuttelee neuvolaan
Kahdeksan kertaa neuvolassa käyneille jaetaan synnytyksen jälkeen World Visionin tarjoama äitiyspakkaus, joka sisältää esimerkiksi vauvan vaatteita, saippuaa ja hoitotarvikkeita. Äärimmäisessä köyhyydessä elävillä perheillä on pulaa lähes kaikesta, joten pakkaus tarvikkeineen on otettu kiitollisena vastaan.
– Ennen meillä oli vain sanat, joilla rohkaista naisia raskauden ajan seurantaan. Nyt meillä on taskulamppu, sateenvarjo ja vauvanvaatteita. Jotkut äidit saavat ensimmäistä kertaa elämässään käyttöönsä kuukautissuojia, kertoo terveysvapaaehtoisena työskentelevä Pascasie.
Vapaaehtoiset tapaavat tuoreita äitejä säännöllisesti synnytyksen jälkeen. He seuraavat vauvojen kasvua ja neuvovat perheitä lasten ravitsemuksesta. Ruandassa noin joka kolmas alle viisivuotias kärsii aliravitsemuksen aiheuttamasta lyhytkasvuisuudesta.
Klinikkasynnytys tuo mielenrauhaa
Uwimanan, 24, ja Clarissen, 40, vauvat ovat kaksi kuukautta vanhoja. Promise ja Adeline syntyivät turvallisesti terveysasemalla. Molemmilla vauvoilla on yllään pakkauksesta saadut potkupuvut, ja he köllöttelevät suojassa auringolta sateenvarjojen alla.
Äidit kertovat innostuneesti, miten odotusaika erosi aiemmista. Molemmat kävivät ensimmäistä kertaa säännöllisesti tarkastuksissa. Seuranta oli tärkeää etenkin Uwimanan kohdalla, sillä ennen Promisen syntymää hän menetti neljä lasta keskenmenon vuoksi.
– Luulin, etten voi enää saada toista lasta, mutta lääkehoito auttoi. Vauvan näkeminen ultrassa vähensi pelkoja.
Clarisse on synnyttänyt kaksi vanhempaa lasta kotona. Apuna oli vain anoppi, edes kotikylän terveysvapaaehtoinen ei ehtinyt ajoissa paikalle.
– Se oli kauheaa, koska en tiennyt, onko vauvalla kaikki hyvin. On onni saada kotiin terve vauva.
Suomalaisten tuella
• World Vision kouluttaa Ruandassa raskausajan hoidosta ja jakaa
synnyttäneille perheille 3 500 äitiyspakkausta.
• Työtä tehdään suomalaisten lahjoittajien sekä ulkoministeriön tuella.
• Äitiyspakkausprojektien yhteistyökumppanina on toiminut vuodesta
2017 suomalainen Logonet-yritys.
• Pakkauksia on jaettu myös Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Keniassa.