Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

7 faktaa tyttöjen lukutaidosta

Kambodzalainen koulutyttö luokassa.

Koulutus, oppiminen ja lukutaito ovat jokaisen lapsen oikeuksia. Kun puhutaan tytöistä ja koulunkäynnistä, puhutaan kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymyksistä.

Nämä seitsemän faktaa avaavat tarkemmin, mistä on kyse.

  1. Lukutaitoiset tytöt päätyvät harvemmin lapsiavioliittoon. Lapsena naimisiin joutuneilla tytöillä on viisinkertainen riski kohdata väkivaltaa verrattuna naimattomiin tyttöihin.
  2. Lukutaitoinen tyttö säästyy todennäköisemmin lapsiäitiydelta. Äidiksi tuleminen lapsena tai hyvin nuorena vaarantaa tytön fyysisen ja psyykkisen terveyden. Lukutaitoinen tyttö pystyy huolehtimaan terveydestään ja myös muista oikeuksistaan.
  3. Lukutaitoinen tyttö osaa aikuisena pitää huolta lapsistaan. Lapsella, joka syntyy lukutaitoiselle äidille, on 50 prosenttia suurempi todennäköisyys säilyä hengissä viisivuotiaaksi kuin lukutaidottoman äidin lapsella.
  4. Lukutaitoinen tyttö haluaa, että myös hänen omat lapsensa käyvät koulua. Koulutettu lukutaitoinen tyttö tavoittelee todennäköisemmin merkityksellistä työtä, ansaitsee työstään enemmän ja tukee lapsiaan sekä koko yhteisöään. Hänellä on mahdollisuus katkaista köyhyyden kierre.
  5. Lukutaidottomuus on yleisempää tytöillä kuin pojilla. Noin 63 prosenttia lukutaidottomista on naisia. Miljoonilta tytöiltä puuttuu edelleen mahdollisuus astua luokkahuoneeseen. Tällä hetkellä noin 122 miljoonaa tyttöä ei käy koulua. 
  6. Nälkäisenä ei opi lukemaan. Tytöt ovat todennäköisemmin aliravittuja kuin pojat – jopa omassa perheessään. Nälkäisenä ei jaksa opetella luku- ja kirjoitustaitoa tai edes mennä kouluun. Aliravitsemuksesta johtuva hidastunut kasvu ja anemia estävät lähes 16 miljoonaa tyttöä suorittamasta toisen asteen opintoja loppuun.
  7. Koulutie voi katketa kuukautisiin. Monissa maissa tytöillä ei ole mahdollisuutta käyttää vessaa tai muuta yksityistä tilaa kuukautissuojien vaihtamiseen koulussa. Se voi johtaa koulusta poisjäämiseen ja heikkoon lukutaitoon. Koulupudokkuus tekee tytöistä turvattomampia ja alttiimpia väkivallalle ja hyväksikäytölle.

Kuule lisää työstämme ja tuloksistamme – tilaa uutiskirjeemme!

Olen(Pakollinen)

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden