Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Tytöt maksavat aliravitsemuksesta kovan hinnan: Yli miljardi kärsii aliravitsemuksen eri muodoista

Koulurokailu luokkahuoneessa.

Maailman kroonisesti aliravituista on naisia ja tyttöjä 60 prosenttia. Ruokaturvattomuus ja poikien suosiminen tarkoittaa, että monissa maissa juuri tytöt ovat todennäköisemmin nälkäisiä tai aliravittuja jopa omassa perheessään. Yli miljardi teinityttöä ja naista kärsii aliravitsemuksen eri muodoista.

Pelkästään A-vitamiinin puute ja alhainen syntymäpaino estävät yli kolmea miljoonaa tyttövauvaa selviämästä viisivuotiaaksi. Hidastunut kasvu ja anemia estävät lähes 16 miljoonaa tyttöä suorittamasta toisen asteen opintoja loppuun.

– Kroonisesta aliravitsemuksesta kärsivät tytöt menettävät todennäköisemmin henkensä, jättävät koulun kesken, ansaitsevat vähemmän ja menevät naimisiin nuorempina. Heille myös syntyy aikaisemmin ja enemmän lapsia. Perinteiset sukupuolinormit vielä pahentavat näitä vaikutuksia, Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni sanoo.

Koronapandemia pahensi epätasa-arvoa ja vaikeutti naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia työskennellä, elättää itseään ja saada ravinteikasta ruokaa. Lukumääräinen ero aliravitsemuksesta kärsivien naisten ja miesten välillä yli kaksinkertaistui pandemian aikana.

– Jos emme toimi nyt ja vähennä tyttöjen ja naisten nälkää, miljoonat tytöt jäävät kouluttamatta, miljardeja dollareita taloudellista potentiaalia menetetään ja nuoret äidit ja heidän lapsensa ovat yhä suuremmassa vaarassa kuolla. Osa joutuu kärsimään aliravitsemuksen vaikutuksista koko elämänsä ajan ja haasteet jatkuvat heidän omien lastensa kohdalla.

World Visionin tuore raportti Breaking the Cycle: Malnutrition’s Toll on Women and Girls nostaa esiin aliravitsemuksen valtavan vaikutuksen tyttöjen elämään, koulutukseen, tuleviin tuloihin sekä todennäköisyyteen kokea väkivaltaa ja stressiä.

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11.10.
Maailman ruokapäivää vietetään 16.10.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892