Cerda (vas.) ja Rupay vierailivat Suomessa elokuussa. Metsät, meri ja marjat jäivät mieleen.
Perulaiset Celia Cerda ja Mary Luz Rupay tekevät töitä lasten oikeuksien puolesta Perun World Visionissa. Suomalaisilla on ollut tärkeä rooli naisten elämässä. Erityisellä lämmöllä he muistelevat kummejaan, Pekkaa ja Joukoa.
Celia Cerda vastaa suomalaisten kummien tukemasta Renacerin alueohjelmasta Perun Andeilla. Mary Luz Rupay toimii samalla seudulla kummikoordinaattorina.
Cerda ja Rupay osallistuivat 90-luvulla Suomen World Visionin opiskelijakummiohjelmaan, jossa suomalaiset kummit tukivat nuorten jatko-opintoja Nicaraguassa, Chilessä ja Perussa. Viimeiset kummiohjelman nuoret valmistuivat 2000-luvun alussa.
Cerda opiskeli tuen avulla kätilöksi ja Rupay opettajaksi Ayacuchon kaupungissa.
– Synnyin pieneen kylään, mistä ei ollut tapana lähteä opiskelemaan. Äitini oli luku- ja kirjoitustaidoton, eikä hän halunnut että opiskelisin, koska olin tyttö. Karkasin 12-vuotiaana Limaan. Päivisin olin kotiapulainen ja iltaisin opiskelin, Cerda kertoo.
– Jatkoin yliopisto-opintoihin asti. Vuoden jälkeen olin kuitenkin lopettamassa, koska minulla ei yksinkertaisesti ollut varaa jatkaa. Sitten kuulin ystävältäni World Visionin kummiohjelmasta ja pääsin mukaan. Ilman sitä tukea en olisi valmistunut ollenkaan.
Nuoret saivat osallistua erilaisiin koulutuksiin muun muassa elämäntaidoista ja johtajuudesta. Lisäksi he tekivät työharjoittelun World Visionin avustusprojektissa ja saivat sitä kautta tärkeää työkokemusta.
– Opin teoriaa ja käytäntöä ja kummin tuki riitti kattamaan kaikki opintomaksut. Elämäni muuttui täysin, pystyin olemaan esimerkki muille nuorille ja lapsille, Rupay täydentää.
Molemmat naiset päätyivät valmistumisen jälkeen töihin World Visionille auttamaan ja tukemaan perulaisia lapsia ja perheitä. Viimeiset vuodet he ovat työskennelleet samassa aluetoimistossa.
Cerdan johtama Renacerin alueohjelma päättyy ensi vuonna. Suomalaiset kummit voivat olla iloisia siitä, mitä tuella on saatu aikaan.
– Tuntuu toki haikealta, mutta olemme erittäin tyytyväisiä muutoksiin lasten ja perheiden elämässä. Merkittävin ero näkyy jo siinä, miten lapset ovat mukana kaikessa, miten heitä kuunnellaan, kohdellaan ja arvostetaan. Renacerin mahtavia lapsia ja nuoria oli mukana jopa vaikuttamistyössä, joka huipentui lasten fyysisen ja nöyryyttävän rankaisun kieltävään lakiin.
Opettajataustainen Rupay iloitsee erityisesti siitä, että koulutusta arvostetaan
– Perheet ovat ymmärtäneet, että lasten kouluttaminen on tärkeää, tytöt kävivät aiemmin hädin tuskin alakoulun. Nyt seudulta lähdetään jatko-opintoihin ja jopa yliopistoon, hän kertoo.
Kummiutta pohtiville Cerdalla ja Rupaylla on innostavia sanoja, jotka kumpuavat omasta kokemuksesta.
– Kummina voi luoda uusia mahdolllisuuksia lapsille. Aivan kuten minulle kävi. Tuen avulla voi rikkoa köyhyyden ja väkivallan kierteen, Cerda sanoo.
Rupay korostaa tuen monia merkityksiä.
– Kummina voi muuttaa yksittäisen lapsen tai perheen elämänkulkua ja samalla voi tukea kokonaisia kyläyhteisöjä. Kummini Joukon tuella minusta tuli se ihminen, mikä nyt olen.
”Kummina voi luoda uusia mahdollisuuksia lapsille”
Sinä voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen. Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.