Täällä toimimme
Silpomisen vastainen hanke, Puntland, Somalia
Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on hengenvaarallinen ihmisoikeusloukkaus.
Voit tukea hanketta ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi.
Täällä toimimme
Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on hengenvaarallinen ihmisoikeusloukkaus.
Voit tukea hanketta ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi.
Nelivuotisen (2022–2025) hankkeen tavoitteena on puuttua tyttöjen sukupuolielinten silpomisperinteeseen ja lisätä naisten ja miesten välistä tasa-arvoa. Hanketta toteutetaan Puntmaassa, joka sijaitsee Somalian koillisosassa. Hankkeen piirissä on noin 15 000 ihmistä.
Sukupuolielinten silpominen kertoo syvälle juurtuneesta epätasa-arvosta naisten ja miesten välillä. Perinne vahingoittaa naisten seksuaalioikeuksia, lisääntymisterveyttä, fyysistä koskemattomuutta, vapautta kidutuksesta ja pahimmassa tapauksessa oikeutta elää, sillä joissain tapauksissa sukupuolielinten silpominen voi johtaa kuolemaan. Tytöt silvotaan perinteisesti 6–10-vuoden iässä.
Hanke pyrkii vahvasti vaikuttamaan ihmisten asenteisiin maaseudun kylissä ja kannustamaan kyläläisiä toimimaan yhdessä silpomisperinteen lopettamiseksi. Tärkeää on myös toimia tiiviissä yhteistyössä uskonnollisten johtajien ja muiden keskeisten yhteisötason vaikuttajien sekä viranomaisten kanssa, jotta Puntmaan silpomisen sallivia lakeja ja asetuksia saataisiin muutettua.
Päivitettyä tietoa tuhansia vuosia vanhan silpomisperinteen yleisyydestä koko Puntmaan tasolla ei ole saatavilla, mikä on suuri haaste myös viranomaisille taistelussa silpomista vastaan. Kymmenen vuotta sitten 99,8 prosenttia naisista oli kokenut silpomisen. Tuolloin silpomisesta puhuminen ja sen terveydellisten haittojen esiin nostaminen oli tabu niin kaupungeissa kuin kylissä. Nyt luvun arvellaan olevan alhaisempi koko Puntmaan tasolla ja vakavimman silpomistavan suosio on vähentynyt. World Visionin hankealueella enää keskimäärin yksi neljästä tytöstä silvotaan. Kyseessä on merkittävä muutos, mutta työtä on tärkeä jatkaa, jotta jokainen tyttö säästyisi silpomiselta niin hankealueella kuin laajemmin Puntmaassa.
Hankkeen myötä järjestämme koulutuksia uskonnollisille johtajille, parlamentaarikoille, opettajille, äideille, isille, pojille ja tytöille. Silpomisen vaaroista tiedotetaan myös laajemmalle yleisölle sosiaalisen median, radion ja erilaisten kampanjojen keinoin. Kylien nuoret aktiivit ovat myös ottaneet sosiaalisen median vaikuttamistyönsä välineeksi.
Jotta silpominen saadaan loppumaan, mukaan tulee saada koko yhteisö. Erityisen tärkeää on saada kylien mielipidevaikuttajat, kuten uskonnolliset johtajat, mukaan silpomisen vastaiseen työhön. Kannustamme yhteisöjä toimimaan yhdessä silpomisen ja muun naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Kylien omat koulutetuista vapaaehtoisista muodostuvat silpomisenvastaisetkomiteat tekevät ruohonjuuritason vaikuttamistyötä ja auttavat väkivaltaa kohdanneita avun piiriin. Komiteoiden jäsenet edustavat kyläläisiä laajasti pitäen sisällään niin uskonnollisia johtajia, nuoria, poliiseja, kylien vanhimpia, opettajia ja kätilöitä. Komiteoiden jäsenet saavat myös toisistaan voimaa tuhansia vuosia vanhan perinteen kitkemisessä ja pystyvät kotivierailuilla tavoittamaan myös kylien suurimmassa riskissä silpomiselle olevat tytöt perheineen.
Asennemittausten mukaan alle kymmenen prosenttia hankealueen vanhemmista kannattaa enää silpomisperinnettä, mutta äitien osuus silpomisen kannattajista on edelleen suurempi. Työtä tarvitaan edelleen, jotta äitien päät saataisiin kääntymään, koska äideillä on perheissä eniten päätäntävaltaa tyttöjensä silpomisesta.
Maaseudulla köyhyydessä elävät ja vähän koulutusta saaneet naiset kannattavat silpomista kaikista todennäköisemmin. Kouluttamalla naisia ja vahvistamalla heidän toimeentuloaan puututaan myös silpomista ylläpitäviin juurisyihin. Hankkeessa koulutetaan entisiä silpojia uusiin ammatteihin. Lisäksi paikalliset yksinhuoltajaäidit saavat ammattikoulutusta, jotta he voisivat perustaa oman yrityksensä, ja ansaita oman elantonsa sekä suojella omia lapsiaan silpomiselta.
”Työmme on ollut vaikuttamassa siihen, että Puntlandin hallitus ajaa lakia, joka vaatii silpomisen kieltämistä kokonaan.”
Annette Gothóni, Suomen World Visionin toiminnanjohtaja
Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on hengenvaarallinen ihmisoikeusloukkaus.
Työmme kehittyvissä maissa tähtää köyhyyden poistamiseen pysyvästi, jotta jokaisella lapsella olisi hyvä ja turvallinen elämä.
Työskentelemme lasten hyväksi Afrikassa, Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa sekä Lähi-idässä. Lisäksi autamme ukrainalaisia pakolaisia ja apua tarvitsevia Ukrainassa, Romaniassa, Moldovassa ja Georgiassa.
Lasten pitää saada olla lapsia kaikkialla maailmassa. Jokaiselle lapselle kuuluu oikeus huolenpitoon, leikkiin, terveyteen ja turvallisuuteen.
Me parannamme pysyvästi kehitysmaiden lasten elinoloja ja oikeuksia. Ratkomme köyhyyden juurisyitä ja tarjoamme yhteisöille keinoja ja tukea muutoksen tekemiseen. Näin yhteisöjen ihmiset pystyvät ylläpitämään ja jatkamaan saavutettua kehitystä, kun poistumme alueelta.
Jatkamme työtämme niin kauan kun lapset kärsivät olosuhteissa, jotka on mahdollista muuttaa. Muutos syntyy lahjoittajiemme tuella.