Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Miltä maailma näyttäisi 1000 tytön silmin?

Artikkeli päivitetty 30.9.2024
Kenialainen tyttö koulupuvussa katsoo totisena kameraan.

Maailman kahdeksasta miljardista ihmisestä lähes puolet on tyttöjä ja naisia. Heistä jokaisella on oikeus elää ilman syrjintää ja väkivaltaa.

Tyttöjen oikeudet jäävät kuitenkin toteutumatta eri puolilla maailmaa. Liian moni tyttö joutuu yhä kokemaan sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Kuvitellaanpa hetki, miltä tyttöjen kohtaamat ongelmat näyttäisivät, jos maailmassa olisi vain tuhat tyttöä.

Etiopialainen tyttö katsoo huivin takaa kameraan.

200 tyttöä olisi lapsiavioliitossa

Joka vuosi 12 miljoonaa tyttölasta joutuu naimisiin. Se on noin 28 tyttöä minuutissa.

Tyttöjä pakotetaan lapsiavioliittoon monista syistä. Kulttuuriset, sosiaaliset ja taloudelliset syyt ovat yleisimpiä. Varhainen avioliitto vahingoittaa tyttöjen kehitystä ja hyvinvointia, rajoittaa heidän koulutus- ja työllistymismahdollisuuksiaan, eristää heidät perheestä ja ystävistä sekä altistaa perheväkivallalle ja raiskauksille.

126 tyttöä ei kävisi koulua

Koulutus on kallista. Tytöt eivät pääse kouluun, jos perheen poikien oletetaan ansaitsevan perheen tulot. Tyttöjen koulutus auttaisi perheitä rikkomaan köyhyyden kierteen.

Kouluttautunut tyttö menee epätodennäköisemmin nuorena naimisiin, tavoittelee todennäköisemmin merkityksellistä työtä, ansaitsee työstään enemmän ja tukee perhettään ja koko yhteisöään. Kouluttautunut tyttö haluaa, että myös hänen omat lapsensa käyvät koulua.

Vuoden 2023 Global Education Monitoring -raportin mukaan 50 miljoonaa tyttöä on päässyt kouluun vuodesta 2015 lähtien, ja koulun ulkopuolella olevien tyttöjen määrä vähenee. Tämä on hyvä uutinen, sillä maailmanlaajuiset asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että yksi suurimmista mahdollisuuksista lopettaa äärimmäinen köyhyys on panostaa tyttöjen koulutukseen. Sukupolvesta toiseen jatkuvan köyhyyden kierteen katkaiseminen ei ole mahdollista ilman tyttöjen koulutusta.

Hyvistä uutisista huolimatta miljoonilta tytöiltä puuttuu edelleen mahdollisuus astua luokkahuoneeseen. Tällä hetkellä 122 miljoonaa tyttöä ei käy koulua.

65 tyttöä olisi pakotettu lapsityöhön

Pakkotyö riistää tytöiltä lapsuuden. Se häiritsee koulunkäyntiä ja vaikeuttaa tyttöjen elämää pitkäkestoisesti. Työhön pakotetut tytöt joutuvat pahimmillaan ihmiskaupan, orjuuttamisen ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Se voi johtaa vakavaan sairastumiseen tai jopa kuolemaan.

5 tytön sukuelimet silvottaisiin tänä vuonna

Tänä vuonna lähes 4,4 miljoonaa tyttöä on vaarassa joutua silvotuksi. Se on yli 12 000 tyttöä päivässä.

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on hengenvaarallinen ihmisoikeusloukkaus. Silpomisessa tytön ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai kokonaan tai niitä vahingoitetaan muulla tavoin ei-lääketieteellistä syistä. Silpominen on laitonta monessa maassa.

Silpominen on peruuttamaton toimenpide, joka aiheuttaa verenvuotoa, tuskallisia kipuja, virtsaamisongelmia ja tappavia tulehduksia. Se vahingoittaa naisia ja tyttöjä monin tavoin fyysisesti ja henkisesti. Synnyttäminen on äärimmäisen vaarallista silvotuille äideille. Myös vauvat ovat vaarassa silvottujen äitien synnytyksissä.

Tyttö katsoo ikkunasta ulos.

48 tyttöä pakotettaisiin seksiin

Arviolta 15 miljoonaa 15−19-vuotiasta tyttöä on pakotettu seksiin. Maailmanlaajuisesti arvioidaan, että 736 miljoonaa naista, eli lähes joka kolmas, on kohdannut fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.

Väkivalta aiheuttaa ongelmia naisten ja tyttöjen fyysiselle, henkiselle sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydelle. Seurauksista kärsivät myös heidän lapsensa.

Väkivalta kasvattaa sosiaalisia ja taloudellisia kustannuksia. Naisten työpanos menetetään ja terveydenhuollon kustannukset nousevat.

5 tyttöä olisi lapsikaupan uhreja

Lapsikauppa on nykypäivän orjuutta. Tyttöjä kaupataan esimerkiksi kotityöhön, aseellisiin ryhmiin, rikolliseen toimintaan ja jopa adoptioon.

Fyysinen ja emotionaalinen trauma vaikuttaa pitkäaikaisesti. Tyttöjen kokema pelko, hyväksikäyttö ja leimaaminen vaikeuttaa elämän uudelleenrakentamista.

Etiopialainen pikkutyttö katsoo vakavana kameraan.

Jokaisen tytön pitää saada elää ilman pelkoa – lahjoittajana mahdollistat muutoksen

Liian monet tytöt joutuvat kestämään väkivaltaa ja pelkoa.

Kummiksi tai kuukausilahjoittajaksi ryhtyminen auttaa katkaisemaan tyttöihin kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän kierteen sekä poistamaan köyhyyden juurisyitä pysyvästi.

Lahjoittajien tuella Suomen World Vision keskittyy koulutukseen, terveyteen, lastensuojeluun ja perheiden toimeentulon vahvistamiseen. Kun köyhyydessä elävät perheet voivat paremmin, tytöt pysyvät todennäköisemmin koulussa ja välttyvät lapsiavioliitoilta ja lapsityöltä.

Lahjoittajien tuella tytöt saavat äänensä kuuluviin, oppivat puolustamaan oikeuksiaan ja vaatimaan muutoksia yhteiskunnassa. Myös heidän yhteisönsä alkaa puuttua sukupuolten väliseen epätasa-arvoon sekä haitallisiin sukupuolinormeihin. Lahjoittajana suojelet tyttöjä ja olet mukana mahdollistamassa tätä muutosta.

Auta suojelemaan tyttöjä